37 Oscarnominaties voor Netflix, twee films met Belgische acteurs én een productie met Belgisch DNA: dit zijn de kanshebbers op een beeldje

2020 was een vreemd filmjaar en 2021 belooft niet anders te gaan worden. Bioscopen wereldwijd zijn maandenlang gesloten geweest en beginnen nu pas – aarzelend – hier en daar weer te openen. Toch verschenen er wel nieuwe films, grotendeels met dank aan de streamingdiensten. Dit is dan ook hun historische hoogtepunt bij de Oscarnominaties.

De 93e uitreiking van de Oscars zal plaatsvinden op 25 april. Om die coronaproof te kunnen laten doorgaan, zal de uitreiking ten minste op twee verschillende locaties gehouden worden. Dit jaar werden alle films in rekening genomen die verschenen tussen 1 januari 2020 en 28 februari 2021. Het is meteen de langste periode ooit die in rekening wordt gebracht.

Netflix-film Mank grote favoriet

Puur numeriek gezien is Mank de grote favoriet met 10 nominaties. Daarmee bevestigt de Academy de trend van dit awardseizoen. Of Mank ook de grote winnaar zal worden, dat is nog afwachten. Ook bij de Golden Globes was de film immers favoriet met zes nominaties, maar daar werd geen enkele van de nominaties verzilverd.

In de eerste film van David Fincher in zes jaar wordt het verhaal verteld van Herman Mankiewicz, scenarist van onder andere Citizen Kane en enfant terrible in Hollywood. Dat deze film ging scoren stond in de sterren geschreven, want de geschiedenis leert ons dat Hollywood smult van films over de eigen geschiedenis.

Na Mank volgen zes films met zes nominaties. Er zijn dus wel wat grote kanshebbers dit jaar. De zes titels zijn The Father, Judas And The Black Messiah, Minari, Nomadland, Sound Of Metal en The Trial of The Chicago 7. Doe daar nog Promising Young Woman bij (5 nominaties) en het lijstje genomineerden voor Beste Film is compleet. Van de acht genomineerde films in die categorie zijn er overigens nog maar drie in ons land te bekijken geweest.

Netflix koploper

Het succes van Mank geeft het al aan: bij Netflix gaan ze blij zijn dit jaar. Naast Mank scoren ook The Trial Of The Chicago 7 (6 nominaties) en Ma Rainey’s Black Bottom (5 nominaties). Voor de eerste is onder andere Sascha Baron Cohen genomineerd, die ook nog eens genomineerd is voor zijn script van de nieuwe Borat-film (te bekijken via Amazon Prime). Voor Ma Rainey’s Black Bottom werden zowel de betreurde Chadwick Boseman (Beste Acteur) als Viola Davis (Beste Actrice) genomineerd. Davis is door haar nieuwe nominatie de meest genomineerde zwarte actrice ooit, met vier nominaties. Het is ook de tweede keer dat ze als Beste Actrice is genomineerd en ook dat is een record.

Naast die films zijn ook nog News Of The World (4 nominaties), Hillbilly Elegy (2 nominaties), Da 5 Bloods (1 nominatie), The Midnight Sky (1 nominatie), Pieces Of A Woman (1 nominatie), The White Tiger (1 nominatie), Over The Moon (Beste Animatie), Crip Camp: A Disability Revolution (Beste Documentaire), My Octopus Teacher (Beste Documentaire) en If Anything Happens I Love You (Beste Geanimeerde Kortfilm) producties die bij ons via Netflix te bekijken zijn.

In de categorie Best Original Song zijn zelfs drie van de vijf genomineerden Netflix-producties. Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga, The Trial Of The Chicago 7 en La Vita Davanti A Sé nemen het daar tegen elkaar op.

Het Belgische tintje

Vooraf was er hoop voor een Belgische Oscarnominatie in de categorie Beste Kortfilm. De jonge regisseur Anthony Nti kon immers genomineerd worden voor zijn film Da Yie, maar dat is niet gebeurd. Toch is er wel nog heel wat Belgische aanwezigheid bij de Oscars.

Eerst en vooral in Sound Of Metal. Producenten van deze film zijn Caviar, een Belgische productiemaatschappij die sinds enige tijd ook een afdeling heeft in Los Angeles en daar met succes films produceert. De knappe film over een metaldrummer die stilaan doof wordt, is genomineerd voor zes beeldjes. Voor de hoofdrol was ook Matthias Schoenaerts een tijdlang in de running. Uiteindelijk is het Riz Ahmed geworden die daarmee nu een Oscarnominatie heeft gescoord als Beste Acteur. Hij is de eerste moslim die deze eer te beurt valt. Bij ons is Sound Of Metal te bekijken via Amazon Prime en verschillende VOD-kanalen.

Verder zien we bekende gezichten in de titels in de categorie Beste Buitenlandse Film. In het Tunesische The Man Who Sold His Skin speelt Koen De Bouw een beroemd Amerikaans kunstenaar die een tattoo geeft aan een Syrische vluchteling. In Quo Vadis, Aida? uit Bosnië-Herzegovina speelt Johan Heldenbergh een belangrijke rol. Die film gaat over Aida, een lerares Engels die in de bezette stad Srebrenica fungeert als tolk voor de Nederlandse VN-militairen. Heldenbergh speelt de genaamde Kolonel Karremans.

Nog bij de Buitenlandse films valt trouwens op dat de Roemeense documentaire Collective zowel genomineerd is in de categorieën Beste Documentaire en Beste Buitenlandse film.

Twee vrouwelijke regisseurs

Voor het eerst in de geschiedenis van de Oscars is er meer dan één vrouw genomineerd als Beste Regisseur. Deze keer zijn het er twee. Het kon dus nog beter, maar we zullen maar niet zeuren over vooruitgang, zeker? Emerald Fennell werd genomineerd voor Promising Young Woman en Chloé Zhao voor Nomadland. Beide films moeten nog uitkomen bij ons. Nomadland komt op 30 april in een aantal Europese landen op Disney+. Of dat ook in België zo zal zijn, is nog niet bekend.

Liefde voor Minari

Ook naar Minari is het bij ons nog uitkijken. Deze film gaat over de zevenjarige David, een jongen met Koreaans-Amerikaanse roots. Zijn leven wordt in de jaren 80 op zijn kop gezet, wanneer zijn vader Jacob de beslissing neemt om met het gezin naar het landelijke Arkansas te verhuizen. Daar jaagt hij de Amerikaanse droom na met behulp van een eigen boerderij. Hoofdacteur Steven Yeun – geboren in Zuid-Korea in 1983 – is de eerste Aziatisch-Amerikaanse acteur genomineerd als Beste Acteur.

Andere weetjes

  • Er vielen nog een paar andere dingetjes op bij de nominaties: Judas And The Black Messiah werd twee keer genomineerd voor Beste Acteur in een Bijrol. Daniel Kaluuya en LaKeith Stanfield beconcurreren elkaar in dezelfde categorie.
  • Atticus Ross en Trent Reznor scoren twee nominaties in hetzelfde jaar. Ze maakten de soundtrack voor zowel Soul (2 nominaties) als voor Mank. In 2011 won het duo al de Oscar voor Original Score voor The Social Network.
  • Heel wat bekende namen die genomineerd hadden kunnen worden hebben het niet gehaald. Aaron Sorkin werd genomineerd voor zijn script voor The Trial Of The Chicago 7, maar niet voor zijn regie. Ook Regina King (regie One Night In Miami), Paul Greengrass (regie News Of The World), Ron Howard (regie Hillbilly Elegy), Spike Lee (regie Da 5 Bloods) en Christopher Nolan (regie Tenet) beten in het stof.
  • Bij de acteurs is de opvallende afwezige Tom Hanks. Hij werd niet genomineerd voor zijn rol in News Of The World.
  • Glenn Close werd voor haar rol in Hillbilly Elegy zowel genomineerd voor een Oscar als voor een Razzie, de prijs voor de slechtste prestaties van het jaar. Amy Adams werd niet genomineerd voor een Oscar voor haar prestatie in dezelfde film.
  • Tenet, die vorig jaar een verdienstelijke poging deed om de bioscopen recht te houden, kreeg maar twee nominaties: Production Design en Visual Effects. Verder is er een algeheel gebrek aan spektakelfilms. Ook Wonder Woman 1984 bijvoorbeeld is in geen velden of wegen te bespeuren.Meer
Lees meer...