Left Right
scrollTop top

Ozzy Osbourne lijdt aan ziekte van Parkinson: voorlopig geen nieuwe tourplannen


© epa: Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne annuleerde vorig jaar een hele reeks concerten. Er deden allerlei geruchten de ronde over de 71-jarige zanger, maar nu onthult hij zelf ongeneeslijk ziek te zijn. Ozzy Osbourne lijdt aan de ziekte van Parkinson en heeft voorlopig geen nieuwe plannen om op tour te gaan. De Black Sabbath-pionier heeft het zeer zwaar. “2019 was het moeilijkste, meest ellendige jaar van mijn leven”, zegt Osbourne in een exclusief, Amerikaans interview.

Er doen al jaren geruchten de ronde over de gezondheidsproblemen van Ozzy Osbourne. In MTV-realityreeks The Osbournes kon de hele wereld een kleine twintig jaar geleden zien dat Osbourne problemen heeft met zijn evenwicht en met trillende ledematen. Vorig jaar moest Osbourne drie keer onder het mes nadat hij van de trap gevallen was. Op de Amerikaanse televisieshow Good morning America reageerde de heavy metal-pionier dat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt.

“Ik verzwijg dit al even, maar nu zijn de excuses op”, zei Osbourne. “Ik kreeg de diagnose pas na mijn valpartij. Bij een operatie aan mijn nek raakten de dokters verschillende zenuwen. Ze deden nadien tests en ontdekten zo dat ik de ziekte van Parkinson heb.”

(In 2018 gaf Osbourne op Graspop zijn allerlaatste optreden in België.)

PRKN 2

epa: Ozzy Osbourne

Zijn 67-jarige echtgenote Sharon Osbourne liet weten dat het om PRKN 2 ging, een variant van de ziekte waarbij de zenuwcellen langzaam afsterven. “Het is geen doodvonnis, maar het beïnvloedt wel bepaalde zenuwbanen in het lichaam”, zei Sharon.

Voorlopig bestaat er nog steeds geen behandeling voor de aandoening. “Het voorbije jaar was het hardste, meest miserabele van mijn leven”, zei Osbourne. “Maar ik voel me al veel beter nu ik erover kan praten. Na de diagnose was ik er slechter aan toe.”

Afgelaste wereldtournee

Sinds zijn operatie ondervindt Osbourne ook verlammingsverschijnselen aan de rechterarm en heeft hij last aan de benen. Sindsdien slikt hij veel medicatie.

De Amerikaanse zorgsector kan Osbourne geen verdere hulp bieden. Daarom trekt hij dit voorjaar nog naar Zwitserland om zijn immuunsysteem te laten behandelen door een specialist. “Mijn prioriteit is om me weer beter te voelen”, zei Osbourne. “Ik wil zo snel mogelijk mijn afgelaste wereldtournee van 2019 inhalen. Optreden is mijn zuurstof. In de tussentijd overweeg ik om een fonds op te richten voor Parkinson-patiënten.”

Fans waren vorig jaar al ongerust, omdat Ozzy Osbourne in zijn nieuwe clip voor Straight to Hell niet rechtstond. In de clip voor Under the Graveyard zien we hoe een acteur het alcohol- en drugsgebruik van de zanger imiteert.

Drank- en drugsgebruik

Dat Osbourne nooit eerder met ernstige gezondheidsproblemen zat, is verwonderlijk. In de jaren ’70 werd de zanger wereldberoemd met zijn band Black Sabbath. In die periode gebruikte hij veel alcohol, cannabis, cocaïne en heroïne. Later ging Osbourne solo en werd zijn cocaïneprobleem nog groter. Ooit verklapte hij zelfs geen enkele herinnering meer te hebben uit de jaren ’80.

“Maar die rommel heb ik overleefd”, zegt de Paranoid-zanger nu. “Vandaag is mijn muziek mijn drug. Ik wil mijn fans tonen dat ik nog lang niet op mijn sterfbed lig.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308