Petra De Sutter (Groen) krijgt bijval in debat over gender; Vlaams Belang geïsoleerd

‘Gender’ heeft zich op enkele dagen tijd opgeworpen als een van de thema’s van de verkiezingen. In een pittig debat daarover tijdens Het Grote Debat op VTM trok Petra De Sutter (Groen) aan het langste eind. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken raakte dan weer geïsoleerd. De discussie, die tot irritatie van Van Grieken fel bleef, onderstreepte de verdeeldheid over het onderwerp.

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, sneed het thema opnieuw aan door te herhalen dat gender volgens hem niet bestaat. Dat standpunt veroordeelde Petra De Sutter scherp. Ze wees op decennia aan wetenschappelijk onderzoek dat duidelijk aantoont dat gender een complex spectrum is waarbij sommige individuen zich anders voelen dan hun biologische geslacht aangeeft.

Bijval van medekopstukken

De Sutter kreeg bijval van andere politieke kopstukken, waaronder Alexander De Croo van Open Vld en Bart De Wever van N-VA, die beiden de diversiteit van genderidentiteit benadrukten. De Croo zei dat Van Grieken volgens hem “terug wil naar de jaren 50”, terwijl De Wever het eenvoudig hield op “two sizes does not fit all“.

Van Grieken stond alleen in zijn standpunt. Daarop moest hij inbinden en zei hij dat Vlaams Belang niet de genderdysforie ontkent. Daarentegen verdedigt zijn partij volgens hem vrijheid van meningsuiting, zelfs als dat uitlachen tot gevolg heeft. “Wat een niveau, jong“, was daarop de veelzeggende reactie van Melissa Depraetere (Vooruit).

Meer
Lees meer...