Wordt ‘The Last of Us’ realiteit? Voor het eerst mens besmet door plantenschimmel

In India is een man van 61 besmet met de schimmel Chondrostereum purpureum in zijn keel. Dat is een schimmel die normaal enkel planten kan besmetten, en dat zorgt voor verontrusting bij artsen.

De man in India had keelpijn, slikproblemen en was vermoeid. Hij ging naar het ziekenhuis waar een röntgenfoto werd gemaakt en later een CT-scan werd uitgevoerd. Op de foto was niets te zien, maar bij de scan werd duidelijk dat de man een abces had in zijn keel. Het werd verwijderd en opgestuurd naar het labo. Na meerdere testen konden de artsen het linken aan de schimmel paarse korstzwam die normaal gezien enkel op bomen te vinden is. Hoe de gezonde man besmet raakte, is nog onduidelijk, maar de artsen zijn bezorgd.

The Last of Us

Wie kijkt naar de post-apocalyptische serie The Last of Us, herkent het scenario waarschijnlijk wel. In de serie worden mensen besmet met een schimmel waarna ze veranderen in monsters. Niemand dacht dat het verhaal van de serie, gebaseerd op een gelijknamige game uit 2013, werkelijkheid zou kunnen worden. Dat we veranderen in monsters, staat uiteraard wel buiten spel.

Ook de schimmel candida auris, familie van de vaginale schimmel, is bezig aan zijn wereldwijde opmars. Het is een van de vier fungi die door de Wereldgezonheidsorgainsatie (WHO) als kritiek gelabeld wordt. Het is zeer resistent tegen antischimmelmedicijnen en moeilijk te traceren in het bloed. Bovendien is de schimmel, voornamelijk bij risicopatiënten, dodelijk.

Volgens experts speelt de opwarming van de aarde een rol waardoor schimmels nu kruisbesmetten naar mensen. Toch zijn die schimmels nog niet voldoende geëvolueerd om bijvoorbeeld te settelen in onze longen, vertelt professor biologie Michelle Momany aan het Amerikaanse magazine Insider.

Meer
Lees meer...