PSG-baas Nasser Al-Khelaifi wil dat UEFA financiën van FC Barcelona onderzoekt

Nasser Al-Khelaifi, voorzitter van Paris Saint-Germain, lijkt aan te sturen op een oorlog op het hoogste voetbalniveau. De Qatarees heeft namelijk uitgehaald naar de financiële transacties van FC Barcelona afgelopen zomer. Die club kon zich, door de verkoop van onder andere televisierechten, afgelopen transferperiode fors versterken, ondanks een gigantische schuldenberg.

Amper iets meer dan een jaar geleden was de club virtueel failliet. Josep Maria Bartomeu, de vorige voorzitter die eind oktober 2020 na aanhoudende kritiek opstapte, liet Barça achter met een schuldenberg van minstens 1,2 miljard euro. LaLiga legde FC Barcelona daarom heel strikte beperkingen op op het vlak van spelerslonen. Daardoor kon de ploeg clublegende Lionel Messi geen nieuw contract aanbieden. Bovendien moesten enkele andere oudgedienden noodgedwongen een deel van hun loon inleveren.

De Spaanse topclub leek dus veroordeeld om minstens enkele jaren niet op topniveau te kunnen presteren. De nieuwe voorzitter Joan Laporta bleef echter niet bij de pakken zitten en haalde alle mogelijke truken boven om FC Barcelona afgelopen seizoen voldoende inkomsten te bezorgen. Zo verkocht de club 25 procent van hun toekomstige televisierechten voor de komende 25 jaar. Daarnaast verkocht Barcelona 10 procent van Barca Studios production, hun eigen mediabedrijf, aan het blockchainplatform Socios.com. Later werd nog eens 24,5 procent van Barca Studios verkocht aan Orpheus Media. Tot slot deed Laporte ook 49 procent van de merchandising- en licentieafdeling van de club van de hand.

“Het is niet eerlijk”

Op die manier kon de club het jaar afsluiten met 98 miljoen euro winst. Daardoor kon Barcelona met Robert Lewandowski, Jules Koundé, Raphinha, Franck Kessié en Andreas Christensen vijf belangrijke nieuwe spelers aantrekken. Voor die spelers betaalde het niet alleen in sommige gevallen een grote transfersom, maar moet het ook een fors loon betalen.

“Is dit eerlijk? Nee, het is niet eerlijk … Is het legaal? Dat weet ik niet zeker. Als de Europese voetbal het toestaat, zullen anderen hetzelfde doen. UEFA heeft natuurlijk zijn eigen financiële regels. Maar ze gaan zeker alles onderzoeken’, zei al-Khelaifi over de verkoop van activa door Barcelona aan Politico. Het moge duidelijk zijn dat de PSG-topman zelf hoopt dat er maatregelen worden genomen. Hij vindt de praktijken van Barça namelijk in overtreding met de regels van de Financial Fair Play.

Vete met LaLiga

De uitspraken van al-Khelaifi zijn een volgende saga in een lopende vete tussen PSG en de Spaanse voetbalcompetitie. Eind mei diende LaLiga namelijk klacht in bij de UEFA over het nieuwe contract dat de Franse topclub had gegeven aan sterspeler Kylian Mbappé. Die leek toen op weg naar Real Madrid, maar besliste last minute om toch in Parijs te blijven. Volgens LaLiga geeft PSG namelijk meer uit dan het verdient op sportief vlak. Dat extra geld zou komen van de steenrijke Qatarese geldschieters. En ook dat zou dus een overtreding zijn van de regels van de Financial Fair Play.

Meer
Lees meer...