Left Right
scrollTop top

Queen vond ondertussen legendarische Live Aid-concert op dat moment “best oké”


Queen Live Aid
© Queen-frontman Freddie Mercury tijdens het legendarische Live Aid-concert in 1985 – Isopix

In 1985 stond Queen op het podium van het Londense Wembley Stadium. De band was één van de verschillende artiesten die zich tijdens het ondertussen legendarische Live Aid-concert inzetten om geld in te zamelen. Queen stond amper 22 minuten op het podium, maar toch is dat concert uitgegroeid tot één van de meest iconische aller tijden.

Begin jaren 1980 werd Ethiopië getroffen door een enorme hongersnood. Verschillende muzikanten sloegen toen de handen in elkaar om een benefietconcert te organiseren. Met de opbrengst zou voor voedsel in Ethiopië gezorgd worden.

Iconisch

Eén van de artiesten die op een podium van het Live Aid-concert stond, was Queen. De Britten gaven een optreden van amper 22 minuten, en toen dat voorbij was, zeiden ze tegen elkaar dat het “best goed” was gegaan. Dat heeft gitarist Brian May verteld tijdens een interview met talkRADIO.

Die opmerking is opvallend, zeker vanuit het hedendaagse standpunt. Het Live Aid-concert van Queen wordt nu gezien als één van de meest iconische optredens aller tijden. Het is zelfs zo legendarisch dat het een belangrijke rol speelt in de Queen-biopic Bohemian Rhapsody.

Kippenvel

“We vonden het heel raar om het concert opnieuw te beleven voor de film”, vertelde Brian May. “Ze hebben het zo geloofwaardig nagemaakt. Door daar op de set te zijn, kreeg ik kippenvel. Alles kwam plots terug. En toen waren we er ons helemaal niet bewust van dat we geschiedenis aan het schrijven waren.”

Freddie Mercury

Brian May dacht ook even terug aan Queen-frontman Freddie Mercury, die in 1991 overleed. “Hij had een fantastisch ruimtelijk inzicht, en da’s heel belangrijk. Wanneer je samenwerkt met mensen op een podium, heb je muzikaal contact nodig.”

“Maar je moet ook een soort fysieke chemie creëren, het bewustzijn van waar je bent en waar je je energie naartoe wil sturen. Freddie was daar indrukwekkend goed in, en het klikte gewoon vanaf het eerste moment tussen ons.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…