Politiegeweld is hét onderwerp van het moment. Wereldwijd worden protesten en marsen georganiseerd om het probleem aan te kaarten. Protesten en marsen waar de politie ironisch genoeg nogal agressief op reageert. Heel wat demonstranten trokken al naar de rechter, en in Denver hebben ze gelijk gekregen.
Over de hele wereld trekken mensen op straat om te betogen tegen politiegeweld tegenover zwarten en racisme in het algemeen. Die protesten verlopen vooral vreedzaam, al escaleren ze ook soms, en monden ze uit in rellen en plunderingen. Da’s vooral in de Verenigde Staten het geval.
Hardhandig optreden bij rellen
Amerikaans president Donald Trump heeft de politie bevolen om in geval van rellen met harde hand op te treden. Maar ook vreedzame protesten worden meer en meer hardhandig aangepakt.
Zo liet Trump eerder deze week een groep demonstranten uit een park in Washington D.C. drijven met traangas en rubberkogels, terwijl ze helemaal niets fout deden. Burgerrechtenorganisaties klagen de president ondertussen aan voor die actie.
De politie komt steeds meer onder vuur te liggen, omdat agenten vaak gewelddadig optreden tijdens protesten tégen politiegeweld. In Denver, een stad in de Amerikaanse staat Colorado, zijn betogers naar de rechtbank gestapt. En ze hebben gelijk gekregen.
“Het zwijgen opgelegd”
“Agenten gebruikten fysieke wapens en chemische stoffen, niet enkel om een vreedzaam protest te voorkomen, maar ook om te vermijden dat de media verslag kunnen uitbrengen van de demonstraties en de mogelijkheid van aanklagers en derde partijen om hulp te bieden aan demonstranten”, klonk het verdict.
“De legitieme en geloofwaardige angst van vreedzame betogers voor een tegenaanval van de politie legt hun politieke stem het zwijgen op, net die stem die het meest gewaardeerd wordt in het eerste amendement.”
De rechter legde een tijdelijk verbod op op het gebruik van onder andere rubberkogels en traangas. Die mogen tijdens de protesten enkel nog gebruikt worden als demonstranten zelf geweld gebruiken of eigendommen vernielen.
George Floyd
De wereldwijde protesten en marsen als steun voor de Black Lives Matter-beweging worden georganiseerd sinds de dood van George Floyd. De ongewapende zwarte Amerikaan stierf tijdens een extreem hardhandige arrestatie.
Drie politieagenten drukten de 46-jarige man met hun eigen lichamen tegen de grond. Eén van hen, Derek Chauvin, bleef 8 minuten en 46 seconden met z’n knie in de nek van de man drukken, zelfs toen die verschillende keren riep dat hij niet kon ademen en om hulp smeekte.
Alle betrokken agenten werden op staande voet ontslagen en opgepakt. Chauvin wordt aangeklaagd voor moord zonder voorbedachten rade. De andere agenten verschijnen ook voor de rechter, omdat ze medeplichtig zijn aan de moord.