Regisseur ‘The Voice of Holland’ reageert voor het eerst op beschuldigingen

De regisseur van The Voice of Holland die in de onthullende aflevering van BOOS door maar liefst vijftien mensen beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag, heeft voor het eerst gereageerd op die aantijgingen. De man ontkent alle beschuldigingen en zegt dat “alles een paar jaar geleden gewoon anders was”.

Iets meer dan een week geleden barstte in Nederland de bom in medialand. De zender RTL besloot toen om het nieuwe seizoen van het populaire programma The Voice of Holland van tv te halen na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tegenover verschillende medewerkers.

Drijvende kracht achter de onthullingen was het online programma BOOS van journalist Tim Hofman dat een half jaar geleden een oproep had gelanceerd naar mogelijke slachtoffers en maandenlang onderzoek deed naar de wanpraktijken bij The Voice of Holland. Toen de onthullende aflevering van BOOS afgelopen donderdag verscheen, werden vier medewerkers van het programma expliciet beschuldigd. De eerste verhalen gingen over bandleider Jeroen Rietbergen. Daarnaast werden ook coaches Marco Borsato en Ali B genoemd door verschillende vrouwen.

Proberen kussen

Tot slot verzamelde BOOS ook heel wat getuigenissen over een anonieme regisseur van The Voice of Holland. De man zou vaak “ongepaste seksuele opmerkingen maken en ongewenst handtastelijk zijn”. Zo beschuldigt een voormalige stagiaire hem ervan haar te proberen kussen op het einde van haar stageperiode.

De krant AD contacteerde de regisseur, die Martijn genoemd wordt, al voor de uitzending van BOOS, maar deelde nu pas zijn reactie. “Ik heb al twintig jaar een mooie vrouw waar ik heel gelukkig mee ben. Ik doe dat niet en ik wil dat niet”, ontkent de man de beschuldigingen. Wel geeft hij toe na een draaidag soms een afscheidskus te hebben gegeven aan medewerksters. “Nee, dat is niet gek. Nu bekijken we alles met het vergrootglas van 2022 en is alles zo krampachtig. Dit kan blijkbaar niet meer, maar een paar jaar geleden was het gewoon anders.”

Handtastelijkheden en ongepaste opmerkingen

Ook de handtastelijkheden ontkent Martijn. “Als een jongetje of een meisje binnenkomt dat heel zenuwachtig is, dan pak ik zo iemand vast en zeg ik: ‘Kom op hoor, je moet wel op televisie.’ Het grappige is dat twaalf jaar geleden niemand dit raar vond. Dan kreeg je complimenten over hoe goed je in je vak was. En nu, zeker als er wat jongere mensen rondlopen, hoor je: ‘O, die gaat zeker met ze naar bed.’ Zo onrechtvaardig. Echt. Ik kan er gewoon niet bij”, klinkt het.

De regisseur zou tijdens de opnames ook aan een kandidate hebben gevraagd om haar topje wat verder naar beneden te doen “om haar talent goed in beeld te brengen”. Zelf noemt hij die opmerking in AD “onschuldig”. “Op dat moment zelf gaat het heel natuurlijk en heb ik er nog nooit iemand over horen klagen. Maar nu, in 2022 zeg ik: ‘ja, je hebt gelijk’. Blijkbaar zijn er mensen die dit verkeerd opvatten. Niet zozeer de mensen die om een knuffel vragen, maar wel de mensen die het zien. Die zullen misschien zeggen: hij is te amicaal. Maar het komt uit een goed hart. Ik wil de mensen zich goed laten voelen. Het beste uit ze halen. Dat heeft altijd gewerkt en volgens mij kan ik dat heel goed. Maar waarschijnlijk is het nu te ouderwets.”

Aangesproken door collega’s

Opvallend is ook dat Martijn toegeeft dat collega’s hem in het verleden hebben aangesproken over zijn gedrag, maar dat hij de vele beschuldigingen naar eigen zeggen nooit zag aankomen. “Mijn editors zeiden nog: ‘Martijn, jij bent altijd zo lekker bezig met die kandidaten, ben je niet bang dat iemand dat verkeerd opvat?’ Toen zei ik: ‘Ja, misschien wel.’ Maar ik denk niet dat er mensen te vinden zijn die zeggen: ik doe te veel”, besluit hij.

Meer
Lees meer...