De Republikeinse presidentsnominatie: Toen waren ze nog met drie

In een verrassende, maar logische wending heeft Chris Christie, oud-gouverneur van de staat New Jersey, zich gisteravond teruggetrokken uit de race voor de Republikeinse presidentskandidatuur van 2024. 

Waarom is dit belangrijk?

Christies exit is een game changer voor de Republikeinse Partij. Door zich terug te trekken, vermindert hij de versnippering van de anti-Trump stemmen, wat mogelijk de weg vrijmaakt voor een meer verenigd front tegen de voormalige president.


In het nieuws. Chris Christie, de voormalige gouverneur van de Amerikaanse staat New Jersey, trekt zich terug uit de race om de presidentsnominatie voor de Republikeinse partij (GOP).

  • Christie positioneerde zich als de uitgesproken anti-Trumpkandidaat en waarschuwde voor de risico’s van een nieuwe nominatie van de voormalige president
  • Een recente CNN-peiling geeft Trump voor de voorverkiezingen in New Hampshire aan de leiding met 39%, gevolgd door Haley met 32% en Christie met 12%.
  • In die staat worden op 23 januari Republikeinse voorverkiezingen gehouden, terwijl maandag Iowa aan de beurt is.
  • De kans is groot dat Christies aanhangers zich nu achter Nikki Haley zullen scharen.

Zoom out. Haley trad gisteravond op CNN in debat met Ron DeSantis. Veel meer dan mekaar leugens verwijten bracht de avond niet.

  • Net als Christie konden ook Vivek Ramasawmy en Asa Hutchinson zich niet voor het debat kwalificeren omdat ze niet aan 10% van de stemmen raakten in drie nationale peilingen.
  • Gelijktijdig was Donald Trump – die met niemand wil debatteren – te gast op Fox, waar hij naar goede gewoonte het publiek vermaakte met leugens en halve waarheden en zich opnieuw een meester toonde in het ontwijken van storende vragen.

RFK klopt Trump én Biden bij kiezers onder 45

Ook opgemerkt. In een nieuwe New York Times/Siena peiling klopt onafhankelijk kandidaat Robert F. Kennedy Jr. oud-president Donald Trump en president Joe Biden in zes swing states bij kiezers onder 45 jaar.

  • Kennedy Jr. leidt met 34%, terwijl Biden 30% heeft en Trump 29%, onder de jongste kiezers (18-29 jaar).
  • Bij kiezers onder de 45 jaar haalt Kennedy Jr. 31%, nipt voor Trump en Biden, die elk 30% hebben.
Meer
Lees meer...