Rishi “Rich” Sunak: een van rijkste Britten wordt nu ook de machtigste (maar die niet weet hoe hij moet betalen in benzinestation)

De nieuwe Britse premier Rishi Sunak is niet alleen rijk, hij is superrijk, een van de rijkste mensen in Groot-Brittannië. En hij wordt dus nu ook de machtigste. De Britse tabloids hebben hem al de bijnaam Rishi Rich toebedeeld. Sunak probeert zijn rijkdom te bagatelliseren: “Ik denk dat we in ons land mensen niet beoordelen op hun bankrekening; we beoordelen ze op hun karakter en hun daden, zei hij. Maar dat zou toch wel eens moeilijk kunnen worden wanneer je rondloopt in kostuums van 4.000 euro, niet eens weet hoe je voor een blikje cola moet betalen in een benzinestation of blijkt dat de miljardairsdochter waar je mee getrouwd bent, probeert belastingen te ontduiken.

Sunak, een voormalige bankier, en zijn vrouw Akshata Murty hebben een geschat fortuin van ongeveer 730 miljoen pond (836 miljoen euro), volgens de Sunday Times Rich List. Dat maakt het fortuin van Sunak bijna meer dan dubbel zo groot als dat van koningin Elizabeth II ten tijde van haar overlijden – naar schatting ongeveer 370 miljoen pond.

Het geld van het paar komt voornamelijk van Murty’s belang in het bedrijf van haar vader, Infosys. Ze is ook eigenaar van Catamaran Ventures UK en heeft aandelen in een half dozijn andere bedrijven. Het echtpaar heeft ten minste drie huizen in Groot-Brittannië, evenals een villa op het strand van Santa Monica in Californië.

“Verwarmen van zijn zwembad alleen al kost zes keer meer dan de gemiddelde jaarlijkse energiefactuur van doorsnee Britse familie”

Volgens de Guardian brengt de familie Sunak – ze hebben twee dochters, Krishna en Anoushka – de week door in een huis met vijf slaapkamers in West-Londen en de weekends in North Yorkshire in een Georgiaans landhuis, waar ze een indoor zwembad hebben laten installeren dat 400.000 pond zou hebben gekost. Het verwarmen van dat zwembad alleen al kost zes keer meer dan de gemiddelde jaarlijkse energiefactuur van een doorsnee Britse familie, hebben critici uitgerekend.

Eerder dit jaar kwam Sunaks vrouw terecht in een belastingschandaal nadat bleek dat ze een aanvraag indiende in het Verenigd Koninkrijk als een “niet-gedomicilieerde” ingezetene, waardoor ze Britse belastingen kon vermijden over het aanzienlijke inkomen dat ze in het buitenland verdiende. Het ging over een bedrag van ongeveer 15 miljoen euro.

“Niet rijk geboren” maar dat is relatief als je naar privéschool gaat met inschrijvingsgeld van 55.000 euro per jaar …

In augustus, toen hij al in de running was om Boris Johnson op te volgen, bagatelliseerde Sunak de kritiek op zijn persoonlijke rijkdom en zei dat hij “niet rijk geboren was”. Dat is relatief. Sunaks ouders waren zeker niet arm. Zijn vader was een arts en zijn moeder runde een apotheek. Voor hij naar de universiteiten van Oxford en Stanford ging – zonder een beurs – liep hij acht jaar lang school in Winchester College, een van de meest elitaire scholen van Groot-Brittannië. Het inschrijvingsgeld daar bedraagt 55.000 euro per jaar. Voordat Sunak in 2015 verkozen werd, werkte hij als investeringsbankier bij Goldman Sachs en als hedgefondsbeheerder. Hij is misschien wel de rijkste persoon die ooit in het Britse parlement heeft gezeten. In 2020 werd hij op 39-jarige leeftijd minister van Financiën.

De minister van Financiën die niet weet hoe hij een blikje cola moet betalen

De Britse tabloids hebben hem de bijnaam “Rishi Rich” gegeven, zijn politieke vijanden hebben gewezen op zijn voorliefde voor het dragen van maatpakken die meer dan 4.000 euro kosten en zijn voorliefde voor schoenen van Prada. Sunak probeert zijn imago als een gewone Brit op te poetsen. Maar dat loopt niet van een leien dakje. Nadat hij in maart zijn minibudget aan het Lagerhuis had bezorgd, liep hij een benzinestation in New Cross, Lewisham binnen, met een microfoon aan zijn das, flitsende camera’s en filmende videocamera’s. Op beelden uitgezonden door Sky News is te zien hoe de medewerker van het tankstation een apparaat optilt om een ​​blikje cola te scannen dat Sunak koopt. Maar de toenmalige minister van Financiën, die zich niet realiseerde dat het apparaat geen kaartautomaat was, probeerde onhandig met zijn bankkaart te betalen via een plastic scherm.

Een clip uit een BBC documentaire van 2007 waarin Sunak zegt dat hij geen “working class friends” heeft helpt ook niet echt.

Meer
Lees meer...