Robert Downey Jr. was bijna geen Iron Man, Marvel Studios had eerst andere rol in gedachten

Het Marvel Cinematic Universe (MCU) heeft ondertussen al even afscheid genomen van acteur Robert Downey Jr. als Iron Man. Maar toch blijven het personage en de acteur voor velen nog steeds een van de belangrijkste uit de franchise. Dat had er bijna volledig anders uitgezien, want regisseur Jon Favreau vertelt in een recent interview dat ze bij Marvel Studios eerst een andere rol in gedachten hadden voor “RDJ”.

Geen MCU zonder Iron Man. Geen Iron Man zonder Robert Downey Jr.. Zo zouden Marvelfans het omschrijven. Toch had de studio in de eerste plaats een andere rol in gedachten voor de acteur. Uiteindelijk lijkt Marvel Studios maar wat blij dat ze toch een andere keuze hebben gemaakt en dat RDJ ervoor heeft gezorgd dat de volledige franchise een kickstart kende.

Iron Man

In 2008 ging het Marvel Cinematic Universe officieel van start met de allereerste Iron Man. Daarin schitterde acteur Robert Downey Jr. als de extravagante Tony Stark. De jaren daarna verscheen er ook nog een Iron Man 2 en 3 én was het personage ook een van de belangrijkste leden van de Avengers. Zo was hij ook te zien in Captain America: Civil War, The Avengers, Avengers: Age of Ultron, Avengers: Infinity War en Avengers Endgame.

Naast superheld was het personage ook een van de meest geniale wetenschappers ter wereld, wat hem ook een veelgevraagde ‘mentor’ maakte. Die kant van het personage zagen we vooral terug in Spider-Man: Homecoming waarin Iron Man zich over Tom Hollands Spider-Man ontfermt.

Bijna andere rol

Ondertussen moesten de fans jammer genoeg afscheid nemen van Tony Stark en Iron Man. Toch komt regisseur Jon Favreau, die Iron Man en Iron Man 2 regisseerde en daarin ook was te zien als het personage Happy, nog met een nieuwtje. Het scheelde namelijk geen haar of Robert Downey Jr. had een volledig andere rol gespeeld in het MCU.

“Ik kan me nog herinneren dat jij en Robert eerst meetings hadden gehad voor Doctor Doom of andere projecten”, vertelt Favreau in zijn interview met Marvelbaas Kevin Feige. “Het plan was eerst Fantastic Four.” Maar eens de acteur uiteindelijk gekozen werd voor Iron Man, veranderde het volledige verhaal van de franchise. “Hij verstond het personage zo goed. En dan kwam er ineens een beweging van andere mensen die zich ook bij onze groep wilden aansluiten, en zo is de volledige franchise eigenlijk interessant geworden en gebleven.”

Bekijk het volledige interview hier:

Meer
Lees meer...