Ronde van Frankrijk: Coronatesten op rustdag wijzen op twee mogelijke positieve gevallen

Het is opnieuw rustdag in de Ronde van Frankrijk en dus is het opnieuw tijd voor coronatesten voor het volledige Tourpeloton. Maar deze keer leveren die niet voor iedereen goed nieuws op. Voor twee renners zouden bijhorende onderzoeken nodig zijn om zeker te zijn van hun resultaat.

De coronatesten in de Ronde van Frankrijk hebben al voor heel wat commotie gezorgd. Zo was er op voorhand veel schrik voor het virus in het peloton omdat in de Ronde van Zwitserland vlak voor de Tour veel renners besmet raakten. Meerdere renners – waaronder Tim Declercq (Quick-Step Alpha Vinyl), Matteo Trentin (UAE Emirates), Omer Goldstein en Daryl Impey (Israel-Premier Tech), Bryan Coquard (Cofidis) en Samuele Battistella (Astana) – mochten uiteindelijk niet starten aan de Tour omdat ze vlak voor de start positief hadden getest.

Ook tijdens Tour bleef het coronavirus aanwezig. Na rit 7 waren er de eerste twee positieve gevallen. Vegard Stake Laengen (UAE Emirates) en Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën) waren de slachtoffers en moesten ongenadig naar huis. Een dag later kreeg Guillaume Martin hetzelfde verdikt. Een zware domper voor de kopman van Cofidis die hoopte zijn achtste plaats van vorig jaar in het eindklassement te herhalen.

Kritiek op coronatesten van Tour

Veel ploegen en renners waren na die recente positieve gevallen dan ook niet gerust op de uitslag van de verplichte test op de eerste rustdag een week geleden. Vreemd genoeg bleek iedereen daar negatief. In het peloton kwamen er dan ook veel vragen over de betrouwbaarheid van die resultaten. En die bedenkingen bleken al snel terecht. De dagen na de rustdag testten namelijk meerdere renners ineens wel positief. Ondertussen moet sindsdien bijna dagelijks wel iemand de Ronde van Frankrijk verlaten na een positieve test.

Op de derde rustdag, op maandag 18 juli, volgde dan een nieuwe algemene testronde. De schrik daarbij was alleen nog maar toegenomen. Maar opnieuw lijken de resultaten op het eerste zicht goed mee te vallen.

“Aanvullend onderzoek nodig voor twee renners”

“Alle testen waren negatief, met uitzondering van twee renners voor wie aanvullend onderzoek nodig is. De twee betrokkenen staan ​​niet in de top 20 van het algemeen klassement”, laat de UCI weten in zijn persbericht. “Hoewel deze renners volledig asymptomatisch zijn, zijn er veiligheidsmaatregelen – zoals isolatie – geïmplementeerd om de andere deelnemers te beschermen.”

“Een definitieve beslissing over hun deelname aan de rest van de Ronde van Frankrijk zal dinsdagochtend op worden genomen in samenspraak met alle betrokken partijen”, gaat het bericht verder. Het gaat hierbij om de corona-experten van de Tour, de teamartsen en de medische directeur van de UCI. Voor de start van de Ronde van Frankrijk is namelijk afgesproken dat renners die heel licht positief testen en geen symptomen vertonen niet uit de wedstrijd moeten.

Meer
Lees meer...