Ruimtestation ISS klaar voor commercieel gebruik na ruimtewandeling van 6,5 uur

wiki: ruimtestation ISS

De Amerikaanse astronauten Andrew Morgan en Nick Hague hebben tijdens een ruimtewandeling een tweede aanlegplaats voor ruimtecapsules gemaakt in het Internationaal ruimtestation ISS. Deze tweede poort is bedoeld voor capsules van de Amerikaanse bedrijven SpaceX en Boeing. Alsof dat nog niet genoeg is, komt een Russische robot de astronauten in het ISS assisteren.

Morgan en Hague voerden de verbouwing uit tijdens een missie buiten het ruimtestation, die maar liefst 6,5 uur in beslag nam. NASA, de ruimteorganisatie van de Amerikaanse overheid, vond een tweede landingsplaats voor ruimtecapsules een belangrijke voorwaarde voor het toelaten van commerciële activiteiten in het ISS. Daarbij doelt NASA op “ruimtetoerisme en industriële innovatie”, maar vooral op de voorbereidingen van de nieuwe maanlanding in 2024. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence kondigde eerder dit jaar aan dat de VS in 2024 weer naar de maan wil. Daarbij zal niet enkel het overheidsorgaan NASA ingezet worden, maar ook private ruimtebedrijven. Lees hier meer over de nieuwe Amerikaanse ‘Space Race’.

Begin dit jaar werd voor het eerst een commerciële voorraadcapsule van SpaceX, het ruimtebedrijf van Tesla-topman Elon Musk, gekoppeld aan het ISS. Een kleine revolutie 408 kilometer boven het aardoppervlak, want daarvoor was het internationale ruimtestation voor zijn bevoorrading afhankelijk van Russische raketten. Eind september of begin oktober zal het Amerikaanse ruimte- en luchtvaartbedrijf Boeing een eerste testvlucht met een pop in de capsule uitvoeren op de nieuwe landingsplaats in het ISS.

epa: de Falcon-raket van SpaceX

Sneller internet

De astronauten hebben tijdens hun ruimtewandeling ook een extra router geïnstalleerd voor sneller draadloos internet in het ISS. Het was de vijfde ruimtewandeling in 2019 en de eerste voor Andrew Morgan. Nick Hague heeft tijdens drie ruimtewandelingen nu in totaal 19 uur en 59 minuten buiten het ruimtestation doorgebracht.

epa: NASA-astronaut Andrew Morgan

Russische robot komt helpen

Maar dat zijn lang niet de enige activiteiten rond het ISS. Zo stuurt Rusland de humanoïde robot Fiodor naar het internationaal ruimtestation met een gemoderniseerde Sojoez-draagraket en een onbemande Sojoez-capsule. Fiodor heeft een eigen Instagram- en Twitterprofiel, waarop je onder andere ziet hoe de robot leert om een fles water te openen.

Aan boord van het ISS zal Fiodor verschillende taken uitvoeren onder toezicht van de Russische kosmonaut Aleksandr Skvortsov. Die zal de vaardigheden van Fiodor testen onder micro-zwaartekracht. Eén van zijn belangrijkste skills is het nabootsen van menselijke bewegingen. Daardoor zou hij de astronauten in de toekomst kunnen assisteren of zelfs een deel van hun takenpakket kunnen overnemen. “Hij moet vijf of zes taken uitvoeren die een geheim blijven”, klinkt het voorlopig bij de Russen.

Gesponsorde artikelen