Rusland na Poetin? “Het zou Noord-Korea op steroïden kunnen zijn”

Vladimir Poetin zal er niet voor altijd zijn. Hoe zou Rusland er na zijn bewind kunnen uitzien? Een econoom en voormalig adviseur van de regering doet een aantal voorspellingen. Wordt het een handreiking naar het Westen of een “Noord-Korea op steroïden”?

Hoe zou Rusland er na Poetin kunnen uitzien? Dit is een vraag die regelmatig naar voren komt. In het kader van de begrafenis van Michail Gorbatsjov, de laatste secretaris-generaal van de Sovjet-Unie, waagt een vroegere adviseur van het Kremlin, Sergej Goerjev, zich aan deze denkoefening voor CNBC.

Je kunt Poetin niet vervangen in het systeem dat hij heeft opgebouwd

Goerjev, econoom van beroep, verliet Rusland abrupt in 2013 en woont sindsdien in Europa. Een Rusland voorstellen na Poetin is een heel moeilijke oefening, zegt hij. “Regimes als deze veranderen op een zeer onvoorspelbare manier. Het is heel moeilijk te voorspellen wat er na Poetin zal komen. De reden is dat Poetin zijn regime zo heeft opgebouwd dat niemand hem kan vervangen.”

“Hij heeft het regime zo opgebouwd dat zonder hem het systeem niet zal werken. De mensen om hem heen vertrouwen elkaar niet, soms haten ze elkaar, dus als hij weg is, zal het systeem op de een of andere manier veranderen”, vervolgt hij.

“Noord-Korea op steroïden”

Maar wat zou er kunnen gebeuren? Aanvankelijk verwacht de deskundige dat het leger, of een “ultra-nationalist” de macht overneemt. Maar deze machtswissel zal geen lang leven beschoren zijn. Aangezien het systeem rond Poetin is opgebouwd, dreigt het in te storten zonder zijn sterke man.

“Het kan maanden duren, het kan jaren duren, het kan Noord-Korea op steroïden zijn, wie weet? Maar het zou ook een situatie kunnen zijn waarin het systeem in elkaar stort en iemand die de economie weer wil opbouwen zijn hand naar het Westen uitsteekt”, oppert Goerjev.

“Noord-Korea op steroïden” zou een land kunnen zijn dat net zo geïsoleerd is van de wereld als Pyongyang en net zo fanatiek over zijn fanatieke (nieuwe) alleenheerser. Maar met kernraketten die verder vuren dan die van Kim Jong-un en zes keer zoveel inwoners …

Wanneer?

En de laatste vraag is: wanneer zou dit Poetin-vrije Rusland kunnen ontstaan? Goerjev vermeldt het niet, maar wettelijk gezien kan Poetin tot 2036 in functie blijven. In 2021 ondertekende hij een wet die het aantal termijnen dat een president mag dienen, verhoogt, zodat hij er nog twee kan overwegen. Tegen die tijd zou de president natuurlijk ook een wet kunnen maken om dit aantal verder te verhogen.

Maar er zijn veel geruchten dat de man, die bijna 70 jaar oud is is, ziek is, en nooit zonder zijn medisch team op reis gaat. Is dit werkelijk het geval? Dit zal een goed bewaard geheim van het Kremlin blijven.

(lb/mah)

Meer
Lees meer...