‘Scream’-actrice Hayden Panettiere wil taboe rond postpartum-depressie doorbreken

Een zwangerschap lijkt rooskleurig te zijn, maar dat is soms allesbehalve zo. Tien tot twintig procent van de pas bevallen moeders in ons land krijgt te maken met zo’n postpartum-depressie. Zo ook Amerikaanse actrice Hayden Panettiere (33).

Hayden Panettiere, bekend van enkele Scream-films, sprak met E! News over haar postpartum-depressie. Panettiere beviel in 2014 van haar dochter Kaya, die ze samen met professionele bokser Wladimir Klitschko heeft. Ze dacht dat er iets verkeerd was met haar, maar later bleek dat het effectief om een depressie ging.

“Ik wou dat iemand me had verteld dat het oké is als je bevalt van je kind en je niet meteen zoiets hebt van ‘O mijn god, ik hou nu meer van je dan wat dan ook in de hele wereld'”, vertelt ze. “Het is oké en zeker niet abnormaal.”

Hayden Panettiere is lang niet de enige mama die dit ervaart. Uit cijfers van Kind & Gezin blijkt dat meer dan tien procent van de mama’s in België te maken krijgt met een postpartum- of postnatale-depressie.

Hormoonswisselingen

Na een bevalling kunnen de hormonen sterk afwisselen en kan je lichaam veranderingen ondergaan. Dat zorgt dan ook voor de zogezegde ‘huildagen’. Die dagen van somberheid duren bij de meerderheid van de ouders niet langer dan een week. Bij die tien procent wel.

Pas zes weken na de bevalling start de effectieve depressie.

Signalen

Postpartum-depressie heeft een heel aantal symptomen. Zo kan je last krijgen van somberheid en pessimistische gedachten of heb je niet meteen het gevoel dat je een mama bent. “Ik ben blij dat ik de informatie en de ervaring die ik heb opgedaan met postpartum-depressie meegemaakt heb”, vertelt Hayden Panettiere.

Hieronder lijsten we nog wat andere signalen op die je kunnen wijzen op een postpartum-depressie:

  • prikkelbaarheid
  • huilbuien
  • concentratieproblemen en vergeetachtigheid
  • extreme vermoeidheid en lusteloosheid
  • slapeloosheid
  • gebrek aan eetlust
  • algemene klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid
Meer
Lees meer...