Nieuwe ‘Scream’-film stoot ‘Spider-Man: No Way Home’ van de troon met beste openingsweekend

Spider-Man: No Way Home met Tom Holland in de hoofdrol had de beste openingsdag van het jaar en het derde beste openingsweekend ooit. Maar daar komt dus de nieuwe Scream-film nu een stokje voor steken. Want tijdens zijn openingsweekend scoorde deze oude bekende horrorfilm (in een nieuw jasje) een stukje beter dan de nieuwste Spider-Man-film.

De nieuwe Scream-film, die het afgelopen weekend in de zalen verscheen, haalde tijdens zijn openingsweekend zo’n 34 miljoen dollar (zo’n 29,8 miljoen euro) binnen. Hierdoor is dit de eerste film die de best scorende superheldenfilm in coronatijden, Spider-Man: No Way Home, van de troon stoot sinds zijn debuut op 17 december 2021. Want de nieuwste Spider-Man verdiende naar schatting slechts 25 miljoen dollar (ongeveer 22 miljoen dollar) tijdens datzelfde weekend. Zo belandt de vijfde Scream dus bovenaan de box office. Het succes van deze reboot zou eventueel kunnen liggen aan het feit dat het openingsweekend eigenlijk op een Amerikaanse feestdag viel – Martin Luther Kingdag – waardoor het dus een vierdaagse weekend werd.

Nieuwe koning

De indrukwekkende opbrengst van Scream 5 betekent ook nog dat Paramount en Spyglass Media, de bedrijven achter de reboot, een zeer winstgevende film in handen hebben. Want de slasherfilm kostte namelijk slechts 25 miljoen dollar (zo’n 22 miljoen euro) om te produceren, meldt Variety. Dus met het eerste weekend heeft de film al zijn kosten al terugverdiend.

Spider-Man: No Way Home heeft dan wel zijn box office-kroon voor het openingsweekend moeten inleveren, nadat het de ticketverkoop domineerde gedurende een groot deel van de maand december en tot in 2022, maar het heeft wel een ander record verbrijzeld. Met 702,9 miljoen dollar (zo’n 616 miljoen euro) op de bank, heeft de nieuwste Spider-Man-film eigenlijk een andere Marvelfilm, Black Panther, verdrongen om zo de vierde hoogst verdienende Amerikaanse release in de geschiedenis te worden.

Alleen Avatar (760 miljoen dollar, zo’n 667 miljoen euro), Avengers: Endgame (858 miljoen dollar, zo’n 753 miljoen euro) en Star Wars: The Force Awakens (936 miljoen dollar, zo’n 822 miljoen euro) staan hoger op de all-time lijst. Dat is behoorlijk zeldzaam gezelschap, zeker als je bedenkt dat geen van die films midden in een wereldwijde pandemie werden uitgebracht.

Jongere doelgroep

De nieuwste en vijfde Scream heeft eigenlijk een bijna dode franchise weer tot leven gewekt en een jonger publiek laten kennismaken met een reeks films die al in het land der vergetelheid waren na de teleurstelling in de box office van Scream 4, uit 2011. De sleutel tot de aantrekkingskracht en het succes nu was het feit dat Matt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett, het regisseursduo achter Ready or Not, een eerbetoon brachten aan de films die voor Scream kwamen. Daarnaast moderniseerden ze de vijfde film met hun eigen draai aan de door sommigen wel zeer geliefde franchise, wat blijkbaar heel erg aansloeg bij de jongere publieksgroepen.

De filmmakers haalden ook enkele oude bekenden terug. Acteurs Neve Campbell, Courteney Cox en David Arquette maken namelijk hun herintrede in de nieuwe Scream-film. Daarnaast koppelden de regisseurs hen aan nieuwkomers als Melissa Barrera (Vida, In The Heights), Jenna Ortega (You, Yes Day), Jack Quaid (The Hunger Games, The Boys) en Dylan Minnette (13 Reasons Why). En de opzet van de film bleef eigenlijk grotendeels hetzelfde, want alweer wordt een hoopje stadsbewoners van Woodsboro, Californië geteisterd door een seriemoordenaar met een mes en in een Ghostface-masker.

Bekijk hieronder de trailer van de nieuwe Scream-film:

Scream 5 speelt nu in de Belgische zalen.

Meer
Lees meer...