Spaanse regeringspartij vindt de uitspraken van Francken “onaanvaardbaar”

Spaanse regeringspartij vindt de uitspraken van Francken “onaanvaardbaar”

In Barcelona willen duizenden betogers dat de Catalaanse ex-president Carles Puigdemont wordt gearresteerd. Staatssecrateris Theo Francken (N-VA) heeft gisteren laten weten dat de ex-president politiek asiel kan krijgen in België. De Spaanse regeringspartij Partido Popular vindt de uitspraak van Francken ‘onaanvaardbaar’ en ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft zijn mening.

België is één van de weinige Europese landen waar andere Europeanen asiel kunnen aanvragen. Als de afgezette Catalaanse minister-president wordt vervolgd, is het niet zo ondenkbaar dat hij in ons land politiek asiel aanvraagt. “Catalanen die zich politiek bedreigd voelen, kunnen in België asiel aanvragen. De minister-president Puigdemont hoort daar ook bij. Dat is puur wettelijk”, zei Francken gisteren bij VTM Nieuws.

Onaanvaardbaar

België is dus een mogelijke uitweg voor Puigdemont. Maar volgens de Spaanse regeringspartij Partido Popular kan dat niet door de beugel. De woordvoerder van Partido Popular en Europarlementslid Esteban Gonzalez Pons vindt zulke uitspraken ‘onaanvaardbaar’. Volgens de woordvoerder gaat het om ‘zware beschuldigingen tegen het gerechtelijke systeem van Spanje’. De Spaanse christendemocratisch-conservatieve partij is van mening dat Francken de principes van solidariteit en loyale samenwerking tussen de lidstaten van de Europese Unie heeft geschonden. Pons hoopt daarom op een snelle rechtzetting van Francken dus daagt hij hem nog een beetje uit op Twitter.

Pons zegt dat “De Belgische politieker die Puigdemont asiel aanbiedt, ook veroordeeld is voor het weigeren van een asielaanvraag aan een Syrische familie ondanks een gerechtelijke uitspraak”. Hierop antwoordde Francken meteen met: “I won the case” (Ik heb die zaak gewonnen).

Premier Charles Michel vraagt Francken ook om “geen olie op het vuur te gooien” na zijn uitspraken.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zegt bij VTM dat hij niets weet over een asielaanvraag. “Dit is het soort zaken waarover minstens de kern van de regering moet gaan”, luidt het. Geens gelooft dat de regering nu nog geen uitspraken kan maken. “Ik stel voor dat men dit rustig bekijkt eens het probleem zich stelt, dan zullen we daar in de kern van de regering een goede beslissing over nemen.”

Geen kern

Volgens Geens maakt Francken als staatssecretaris geen deel uit van het kernkabinet. “Als er ooit een aanvraag zou komen tot uitlevering, dan is dat de bevoegdheid van de minister van Justitie”, zegt Geens.

Sander Loones, Europees parlementslid en ondervoorzitter van N-VA, gelooft ook dat er politieke gevangenen rondlopen in Spanje. Hij deelt de mening van Francken: “Ook vervolgde Catalanen kunnen asiel aanvragen in België. En daar ben ik erg trots op. Want politieke gevangenen, die zijn er zeker in Spanje”, luidt het op zijn Twitterpagina.

Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat Puigdemont Catalonië wil verlaten.

Gesponsorde artikelen