Spotify viert 20-jarig bestaan Harry Potter met afspeellijsten gebaseerd op jouw Zweinsteinafdeling

Het is ondertussen al bijna 20 jaar geleden sinds de release van de allereerste film in de meest iconische filmfranchises aller tijden, namelijk Harry Potter en de Steen der Wijzen. De Harry Potter-film verpulverde de box office met een brutowinst van meer dan 90 miljoen dollar (zo’n 80 miljoen euro) in zijn openingsweekend in 2001. En ter ere van deze 20e verjaardag besloot de muziekstreamingdienst Spotify om enkele interessante afspeellijsten te onthullen. Die zouden je favoriete muziek moeten bevatten, afhankelijk van de Zweinsteinafdeling waartoe je behoort.

Om het 20-jarig bestaan van de eerste Harry Potter-film op 16 november te vieren, dook Spotify in zijn streamingdata en toverde de populairste muziek tevoorschijn van elke Zweinsteinafdeling, gebaseerd op afspeellijsten gecreëerd door de verschillende Spotifygebruikers aka Harry Potter-fans. Zo bleken de afdelingen Zwadderich en Ravenklauw te zweren bij de songs van de jonge zangeres Billie Eilish en rockbands The Neighbourhood en Arctic Monkeys. Bij de afdelingen Griffoendor en Huffelpuf deed de knappe zanger Harry Styles de harten sneller slaan.​ En wij begrijpen wel waarom.

Tien streams voor Zwadderich!

Spotify schijnt ook een licht op hoe populair de verschillende Harry Potter-huizen zijn op het platform. Verbazend is het feit dat vooral de afdeling Zwadderich enorm populair is bij de Spotifygebruikers. Voor deze Zweinsteinafdeling werden er wel drie keer zoveel afspeellijsten gemaakt als voor Huffelpuf, die – vreemd genoeg – de tweede plaats inneemt. Ravenklauw en Griffoendor belanden respectievelijk op de derde en vierde plaats. 

Belgen blijken fervente Zwadderich-aanhangers te zijn, want deze afdeling neemt in ons land op Spotify meer dan de helft van de Harry Potter-gethematiseerde afspeellijsten in. Ravenklauw staat op nummer twee, Griffoendor en Huffelpuf volgen respectievelijk op plek drie en vier. 

De dappere tovenaars en heksen van Zweinstein hebben ook een zeer toegewijde hoop fans, want Spotifyluisteraars maakten ook specifieke afspeellijsten aan voor de verschillende Harry Potter-personages. Draco Malfidus (Tom Felton) is wereldwijd het populairste personage uit de filmfranchise, aan hem werden de meeste afspeellijsten gewijd – ook in ons land! Het tweede meest populaire personage wereldwijd is Fred Wemel (James Phelps), gevolgd door Heer Voldemort (Ralph Fiennes) op nummer drie. In België kaapt Voldemort dan weer de tweede plek weg en staat Albus Perkamentus (Michael Gambon) op de derde plaats.

Weetjes

Runaway van singer-songwriter AURORA is het nummer dat wereldwijd, maar ook in ons land, het meest geassocieerd wordt met Zweinstein. Dat blijkt uit de verschillende afspeellijsten van Spotifygebruikers. Daarnaast staan ook de songs Welcome Home, Son van Radical Face en Arcade van Eurosongwinnaar Duncan Laurence bovenaan die lijsten.

Het lied Hedwig’s Theme van John Williams is wereldwijd het meest gestreamde nummer van de Harry Potter soundtracks aller tijden, afkomstig uit de soundtrack van de eerste film Harry Potter en de Steen der Wijzen. In België is dit het nummer Dumbledore’s Farewell van Nicholas Hooper, afkomstig uit de soundtrack van Harry Potter en de Halfbloed Prins.

Meer
Lees meer...