Left Right
scrollTop top

Sterrenrestaurants onbetaalbaar? Nee, in deze Vlaamse Michelinrestaurants kan je betaalbaar lunchen


Sterrenrestaurants onbetaalbaar? Nee, in deze Vlaamse Michelinrestaurants kan je betaalbaar lunchen

Eten in een sterrenrestaurant, het lijkt iets dat alleen is weggelegd voor de gegoeden der aarde. Maar nu de Michelingids weer een aantal nieuwe restaurants beloond heeft met een (extra) ster, zijn er betaalbare opties bijgekomen. 

We mogen als Vlamingen trots zijn op onze restaurants. Want volgens de nieuwe Michelingids hebben we twee driesterren- en dertien tweesterrenrestaurants. En ook al denk je misschien dat sterrenrestaurants onbetaalbaar zijn, sommigen zijn betaalbaarder dan je denkt.

Drie sterren

België telt nog steeds twee driesterrenrestaurants. Hof van Cleve in Kruishoutem en Hertog Jan in Zedelgem. En de prijzen zijn natuurlijk wat je van een driesterrenrestaurant kan verwachten.

In Hof van Cleve van Peter Goossens betaal je voor een vijfgangenmenu 250 euro, een zevengangenmenu kost 295 euro. Wil je ook aangepaste wijnen bij je menu, dan betaal je respectievelijk 345 en 415 euro.

Het tweede driesterrenrestaurant van ons land is Hertog Jan van Gert De Mangeleer. Bij Hertog Jan zijn er wel meer, en dus ook goedkopere, opties. Zo ben je met De Korte Ontmoeting ‘maar’ 115 euro kwijt (excl. dranken, all-in €180). In deze optie zitten hapjes, twee voorgerechten, één hoofdgerecht, twee nagerechten en een snoepjeskar. De duurste optie: Hertog Jan Integraal, met vijf voorgerechten en één gerecht afgewerkt met kaviaar of truffel, kost je 305 euro exclusief dranken en 465 euro all-in.

Screenshot www.hofvancleve.com

Twee sterren

Bij de tweesterrenrestaurants ligt de prijs al een stukje lager. Al geldt dat niet overal. Zo mag je voor een etentje in het tweesterrenrestaurant van Sergio Herman, The Jane, toch ook behoorlijk wat neertellen. Een menu van 12 gerechten kost daar 130 euro (excl. dranken), voor 14 gerechten betaal je 150 euro. Wil je ook dranken, dan betaal je afhankelijk van het wijnarrangement 65 of 85 euro extra. Ook in ’t Zilte op de negende verdieping van het MAS in Antwerpen ben je minstens 130 euro kwijt.

Screenshot www.thejaneantwerp.com

De goedkoopste opties met twee Michelinsterren zijn Hostellerie St-Nicolas in Ieper, Bartholomeus op de zeedijk in Heist en nieuwkomer La Source in Lanaken. Daar krijg je op weekdagen voor 49 euro een lunch van drie gangen. Ook het tweede nieuwe tweesterrenrestaurant Vrijmoed in Gent biedt een betaalbaar lunchmenu. Daar tel je voor een driegangenlunch 54 euro neer. Bij Boury in Roeselare, het derde restaurant dat van één naar twee Michelinsterren is gegaan, betaal je voor drie gangen 55 euro (niet op avonden in het weekend en zon- en feestdagen). In Hostellerie Le Fox in De Panne, dat al langer over twee sterren beschikt, betaal je diezelfde prijs voor een lunch van drie gangen (uitgezonderd op zondag).

Screenshot www.restaurantlasource.be

Eén ster

Voor de goedkoopste sterrenlunch van Vlaanderen moet je in M-Bistro in Nieuwpoort zijn. De bistro werd net beloond met een eerste Michelinster. Je betaalt er 29 euro voor een lunch van twee gangen. Bij Publiek in Gent krijg je voor een euro meer wel een gang extra. Ook voor 30 euro kan je terecht bij dEssensi in ‘s-Gravenwezel, daar bestaat de lunch wel maar uit twee gangen. Bij Vol-Ver in Marke kost een lunchmenu van twee gangen 31 euro. Bij D’Oude Pastorie in Lochristi betaal je 1,5 euro meer voor een tweegangenlunch.

Bij Timothy Goffin in Sint-Kruis, Brugge betaal je 35 euro voor een lunch van drie gangen. ’t Stoveke in Strombeek-Bever serveert een lunch voor één euro meer. Daar betaal je dus 36 euro. Bij het nieuwe sterrenrestaurant Altermezzo in Tongeren, tot slot betaal je 37 euro voor een tweegangenlunch. Extraatje is wel de 26-jarige chef Jo Grootaers, die door Michelin werd uitgeroepen tot ‘Beste Jonge Chef’.

www.mbistro.be

Tijd om eens te gaan eten in een sterrenrestaurant!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…