Stockholm wil tijdelijke arena bouwen voor 15.000 mensen voor Eurovisiesongfestival 2024

De Zweedse hoofdstad Stockholm heeft zeer ambitieuze plannen voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival 2024. Omdat de arena’s die voldoen aan de eisen van de EBU om verschillende redenen niet beschikbaar zijn, zou de stad een tijdelijke arena willen bouwen. Die moet plaats bieden aan maar liefst 15.000 mensen.

Door de zege van Loreen trekt het Eurovisiesongfestival in 2024 naar Zweden. In welke stad het evenement dan zal doorgaan, is nog niet duidelijk. De organiserende omroep SVT sloot recent de aanmeldingsperiode voor geïnteresseerde gaststeden af, maar heeft daar nog geen officiële reactie over gegeven. Naar schatting zal in juli bekendgemaakt worden waar het Songfestival in 2024 zal doorgaan.

Stockholm

Wie zich alvast zeker kandidaat gesteld heeft, is de Zweedse hoofdstad Stockholm. Zij organiseerden het Songfestival eerder al in 1975, 2000 en 2016. Voor die laatste twee edities deed het daarbij beroep op de Globe Arena. Die locatie, die ondertussen de Avicii Arena heet, is door renovatiewerken echter niet beschikbaar. Andere opties zijn de Friends Arena en de Tele2 Arena. Beide locaties zijn echter voetbalstations. Hen wekenlang vrijhouden voor de organisatie van Eurovisie is dus niet zo vanzelfsprekend.

Om toch een locatie te hebben om het Eurovisiesongfestival te kunnen organiseren, zou er nu gedacht worden aan een tijdelijke arena. Dat vernam Dagens Nyheter. Die arena zou gebouwd worden in Frihammen, in de haven van de hoofdstad en dicht bij de haven voor cruiseschepen. Er zou plaats zijn voor een kleine 15.000 mensen en de arena zou alle gevraagde functionaliteiten krijgen. Het bidbook van Stockholm omschrijft zijn kandidatuur toch als duurzaam omdat het gaat om een soort mobiele arena die ook nadien nog kan gebruikt worden, eventueel zelfs op een andere locatie.

Wanneer?

Voorlopig is ook nog niet duidelijk wanneer het Eurovisiesongfestival zal doorgaan. Afgaande op de voorgaande jaren moet hier gekozen worden tussen 10 en 17 mei voor de finale. Eerder deze week raakte echter bekend dat Taylor Swift op 17 mei zal optreden in de Friends Arena in Stockholm. Daardoor lijkt de kans groter dat het Eurovisiesongfestival een week vroeger zal doorgaan.

Meer
Lees meer...