‘Stranger Things’-acteur Caleb McLaughlin op Heroes Comic Con: “Racisme bij fans heeft mij enorm beïnvloed”

Afgelopen weekend vond in Brussel de eerste editie van Heroes Comic Con plaats. Daar kwamen meer dan 57.000 fans van popcultuur samen om hun liefde voor het genre te vieren. Het evenement kon daarnaast ook rekenen op bezoek van een aantal grote namen. Een van die namen was acteur Caleb McLaughlin. Hij speelt al sinds 2016 de rol van Lucas in Stranger Things en vertelde in een Q&A over zijn ervaringen op en naast de set.

Stranger Things is de laatste jaren uitgegroeid tot de populairste Engelstalige serie op Netflix. Dat succes heeft het leven van heel wat jonge acteurs uit de reeks drastisch veranderd. Zij werden na de release in 2016 in één klap wereldberoemd, en dat bracht soms ook heel wat onzekerheden met zich mee. Tijdens een panel op Heroes Comic Con vertelde acteur Caleb McLaughlin zo over zijn relatie met fans en hoe moeilijk hij het had met sommige meningen en statistieken.

Lucas Sinclair

Wie Stranger Things kijkt, die weet dat het sinds het allereerste seizoen vooral rond een groep tieners draait. Mike, Will, Dustin, Eleven en Lucas zijn, vooral in het begin, het hart van de serie. Dat betekende natuurlijk ook dat de jonge acteurs in no time razendpopulair werden na de allereerste release in 2016.

De seizoenen die volgden verschoof de focus soms naar andere, iets oudere personages, maar na vier seizoenen is de jongere groep nog steeds sterk vertegenwoordigd en zeer populair. Zo ook Lucas Sinclair (Caleb McLaughlin), die vooral in het laatste seizoen een belangrijke rol speelde in de reeks.

Racisme

Om de populariteit van het vierde seizoen te bespreken, was McLaughlin afgelopen weekend te gast op Heroes Comic Con. Daar deed hij zijn boekje open over zijn collega’s en vertelde hij over zijn favoriete scènes. Maar daarnaast vertelde hij ook over een iets minder leuke anekdote.

Op de vraag “Hoe voelde je je over het feit dat je in het begin het enige zwarte personage was?” gaf de acteur een emotioneel antwoord over racisme onder de fans. “Het heeft een diepe indruk op mij nagelaten als kind”, begon hij. “Tijdens mijn eerste fanconventie waren er mensen die niet in mijn rij kwamen staan omdat ik zwart was. En omdat mijn personage ‘gemeen’ was tegen Eleven.”

Als 14-jarige begreep Caleb bijvoorbeeld ook niet waarom hij veel minder Instagramvolgers had dan zijn collega’s. “Mijn ouders hebben me echt bij zich geroepen om het over de harde waarheid te hebben. Over hoe de reden daarvoor mijn huidskleur was. Dat heeft mij als kind wel heel erg beïnvloed.”

Bekijk de video hieronder:

De volgende editie van Heroes Comic Con vindt plaats op 23 en 24 september 2023 in Brussels Expo.

Meer
Lees meer...