‘Stranger Things’: Heeft Eleven meer doden dan Vecna op haar geweten?

Stranger Things is een van de meest succesvolle series ter wereld. De reeks brak na de release van het eerste deel al meteen een Netflixrecord én werd vorige week ook de eerste Engelstalige Netflixreeks die de miljard kijkuren overschreed. In het nieuwe seizoen deed ook dé grote slechterik Vecna zijn intrede, al blijkt hij niet de enige ‘slechterik’ te zijn.

Al vier seizoenen lang kunnen de kijkers van Stranger Things zien hoe Hawkins in de ban wordt gehouden door het Upside Down en al zijn bijhorende wezens. Maar in het meest recente seizoen zagen die kijkers ook dat de grootste oorzaak voor dat gevaar bij het personage Eleven (Millie Bobby Brown) lag. Zij opende namelijk de gate en heeft over alle seizoenen ook heel wat doden op haar geweten. Nu rijst de vraag dus: is Vecna wel de echte slechterik in de serie?

(On)schuldig

In het vierde seizoen maakten we kennis met Vecna (Jamie Campbell Bower). Dat personage leek de oorzaak te zijn van het kwaad en alle wezens uit het Upside Down. Hij was degene die de demogorgons trainde, hij was verantwoordelijk voor de ontvoering van Will in het eerste seizoen, liet heel wat mensen sterven in seizoen 3 en 4, enzovoort.

Maar is hij wel de enige met zoveel doden op zijn geweten? Als we kijken naar de vorige seizoenen, dan kunnen we ook stellen dat Eleven niet onschuldig is. Al wordt zij wel als heldin gezien. In seizoen 4 zien we hoe Eleven verantwoordelijk was voor het openen van de Gate naar het Upside Down, waar Vecna uiteindelijk zijn leger klaarstoomde.

Vecna vs. Eleven

Over alle seizoenen heen zorgde El ervoor dat 21 mensen stierven. Dat meldt Decider. In het eerste seizoen moest ze 12 mensen om het leven brengen om te kunnen ontsnappen uit de handen van “Papa” Brenner. Het tweede seizoen was rustig, maar in het derde seizoen vermoordde ze vier Russische soldaten. Dat aantal werd in het laatste seizoen opgetrokken naar 21, nadat ze binnen het Nina Project ook nog vijf mensen moest doden.

Maar dat is nog steeds niets in vergelijking met het dodentol dat Vecna veroorzaakt heeft. In zijn jeugd vermoordde hij twee mensen, zijn moeder en zus. Later liet hij nog 21 mensen sterven om uit het Hawkins Lab te kunnen ontsnappen. Maar dat dodentol liep later nog op. In het vierde seizoen is dan ook nog te zien hoe hij mensen vervloekt met Vecna’s Curse om hen daarna aan zijn “leger” toe te voegen.

Alles bij elkaar heeft hij zo’n 40 mensen rechtstreeks vermoordt, maar is hij ook verantwoordelijk voor een groot aantal onrechtstreekse sterfgevallen. Daarmee is Vecna zonder twijfel nog steeds de grootste slechterik (en moordenaar) uit de serie.

Meer
Lees meer...