SUGA (BTS) neemt afscheid van Agust D met doordacht en emotioneel album ‘D-DAY’

SUGA is het volgende lid van BTS dat zijn solowerk op de wereld losgelaten heeft. Hij deed dat met zijn derde en laatste album als Agust D, ‘D-DAY’. Het is een gevarieerd album waarop we Agust D heel wat horen rappen, maar ook horen zingen. En waarvoor hij verschillende indrukwekkende samenwerkingen wist te strikken.

Het vierde soloalbum van BTS is een feit. Na ‘Jack in the Box’ van j-hope‘Indigo’ van RMen ‘FACE’ van Jimin is er nu ook ‘D-DAY’ van Agust D (de artiestennaam die SUGA al 7 jaar gebruikt voor zijn solowerk). ‘D-DAY’ is het derde album van Agust D en vormt ook het sluitstuk van de Agust D-trilogie.

Rap-drieluik aan de start

De eerste drie nummers op ‘D-DAY’ zijn D-Day, Haegeum en HUH?! (feat. j-hope). Dit zijn drie nummers die volledig inzetten op rap en nog het meeste doen denken aan het eerdere werk van Agust D, al is de boodschap wel helemaal anders. Opener D-Day is zo opvallend positief. Zo rapt Agust D “Future’s gonna be okay, Okay, okay, look at the mirror and I see no pain” en later “Lotus flowers bloom again in a world covered with hatred“. Title track Haegeum gaat dan weer over vrijheid, waarbij het begrip wel grotendeels in vraag gesteld wordt.

De Agust D-stempel is het hardste te voelen in het derde nummer van ‘D-DAY’. HUH?! is een samenwerking met bandgenoot j-hope en lijkt vooral een disstrack over haatreacties. “What the shit do you know about me? Fuck that shit you think you know ‘bout me.” Later in het nummer haalt het duo rechtstreeks uit naar de media. “Millions of news coverage and gossip, the villain in this age of information.”

Zanger

Voor het volgende deel van zijn album haalt Agust D z’n zangtalent naar boven. Zowel in AMYGDALA, SDL als People Pt. 2 (feat. IU) horen we de rapper zingen. Voor het eerste van die drie, AMYGDALA, duikt Agust D terug in z’n donkerste momenten. Zo heeft hij het over de hartoperatie van zijn moeder, zijn eigen blessure aan z’n schouder en de leverkanker van z’n vader. Hij probeert al deze moeilijke herinneringen van zich af te schudden en ziet ze als de dingen die hem maakten tot wie hij nu is. “What didn’t kill me only made me stronger / I’m blooming like a lotus flower now.” De titel van het nummer is een duidelijke metafoor, want de amygdala is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het reageren op bedreigende stimuli en geactiveerd wordt wanneer we angst of boosheid voelen.

Het nummer SDL zorgt misschien wel voor de grootste thematische stijlbreuk. Het gaat om een groovy nummer met als onderwerp de liefde. In het nummer horen we Agust D zingen met Adora, die lang voor BTS werkte en de backing vocals verzorgde voor heel wat van hun grootste hits. Sinds 2021 is ze actief als solozangeres, maar voor SDL leende ze dus nog eens haar stem uit aan een lid van BTS.

Ook People Pt.2 is een duet, deze keer met de populaire Zuid-Koreaanse zangeres IU. In het nummer zingen de twee over liefde en de vergankelijkheid ervan. Agust D schreef het nummer tijdens de coronapandemie op het moment waarop ook zijn leven stil kwam te staan en hij het gevoel had dat hij alles verloren had. “Het bevat een boodschap die ik aan mezelf wilde vertellen”, vertelt hij op het einde van de videoclip.

Ryuichi Sakamoto

Het laatste deel van het album wordt afgetrapt met opnieuw een rapnummer. Polar Night stelt de huidige staat van de maatschappij en de polarisatie in vraag. “If you’re not on the same side, we’re enemies. An extreme choice / Political correctness whenever it suits me / But keep my mouth shut when it’s too bothersome for me / Selectively hypocritical, an uncomfortable attitude.” Na dit nummer volgt er een instrumentaal intermezzo onder de vorm van Interlude: Dawn.

Het negende nummer op het album heeft misschien wel de meest betekenisvolle samenwerking. Voor het nummer Snooze kreeg Agust D de hulp van niemand minder dan Ryuichi Sakamoto en Woosung van de Zuid-Koreaanse band The Rose. De legendarische componist en Oscarwinnaar Ryuichi Sakamoto overleed op 28 maart 2023, maar werkte daarvoor nog samen met Agust D aan het nummer, waar hij mee aan schreef en de keyboards verzorgde. Woosung leverde zijn emotionele stem voor het refrein. In het nummer scandeert Agust D ook “Everything will be okay“. Waarbij het algemene gevoel van het album terugkeert.

Life Goes On is het laatste nummer op het album. En die naam zal voor fans van BTS zeker een belletje doen rinkelen. Ook het nummer zelf klinkt bekend in de oren. Het gaat namelijk om een alternatieve versie van het BTS-nummer dat SUGA maakte, maar dus niet uitgebracht werd. De boodschap van het nummer blijft wel behouden. Zo gaat het nog steeds over hoe het leven ondanks alle tegenslagen verder gaat.

Het einde van Agust D

SUGA liet eerder al weten dat ‘D-DAY’ het einde van de Agust D-trilogie zou worden. In zijn twee eerdere mixtapes ‘Agust D’ (2016) en ‘D-2’ (2020) haalden gevoelens van woede en onbegrip vaak de bovenhand, nu lijkt Agust D die van zich af te schudden en voelt hij zich optimistischer over de toekomst.

In het dankwoord van zijn album haalt SUGA ook aan dat het einde van de trilogie ook het (voorlopige) einde van Agust D betekent. Agust D ontstond vanuit een plaats van woede en frustratie. Die gevoelens lijkt hij nu eindelijk te hebben kunnen loslaten, waardoor Agust D niet meer hoeft de bestaan. Al kan hij wel nog steeds terugkomen, als het moment er rijp voor zou zijn.

Beluister hier het volledige album op Spotify:

Meer
Lees meer...