Jimin (BTS) lost album ‘FACE’: een reis door verschillende genres en emoties

Jimin van BTS heeft vandaag z’n allereerste soloalbum gelost. Het album kreeg de naam ‘FACE’ en toont vooral de veelzijdigheid van Jimin als artiest. Zo bevat het album invloeden uit uiteenlopende genres als hiphop, synthpop en R&B. Het album vormt een chronologische samenvatting van de emoties die Jimin voelde tijdens de coronapandemie.

De zeven leden van BTS kondigden op 14 juni 2022 aan dat ze een tijdje een pauze zouden nemen van hun activiteiten als groep om zich te focussen op hun solowerk. In oktober 2022 kwamen we te weten dat dat was omdat ze zich allemaal aan het voorbereiden waren om hun verplichte legerdienst uit te voeren. Rapper j-hope werd in juli het eerste lid van de groep dat een soloalbum uitbracht, in december volgde RM en nu is het de beurt aan Jimin.

‘FACE’

J-hope en RM, de leden van BTS die hun albums als eersten losten, brachten in het verleden al mixtapes uit. Daardoor wist je al een beetje waaraan je je kon verwachten. Voor Jimin werd ‘FACE’ zijn eerste soloalbum, op enkele losse solonummers na. Het eerste soloalbum van Jimin zou dus sowieso een verrassing worden, zelfs voor zijn grootste fans.

En verrassen is exact wat Jimin deed. In het nummer Set Me Free Pt.2, dat vorige week al verscheen, hoorden we de zanger van BTS al rappen en ook in de andere nummers van het album kiest hij voor uiteenlopende genres.

Emotionele rollercoaster

Voor de release van het album liet Jimin al weten dat de tracks op ‘FACE’ zijn emoties tijdens de coronapandemie omvatten. Daardoor merk je duidelijk dat het ook voor hem een emotionele rollercoaster was. Het begint zo met gevoelens van woede en onbegrip in Face-off, een van de nummers waaraan ook RM van BTS meeschreef. Face-off begint met een circusdeuntje, dat waarschijnlijk bekend in de oren klinkt voor wie een neefje heeft “dat piano kan spelen”. Later verandert de vibe van het nummer volledig en wordt het een intens hiphopnummer waarin je de boosheid van Jimin kan voelen.

“We speelden wat met verschillende piano’s en instrumenten in de studio”, vertelt Jimin daarover in een interview met Rolling Stone. “Wanneer je luistert naar Face-off, dan besef je dat het een intens nummer is, rebels met veel woede. Daarom dachten we: ‘Als we het nummer zo beginnen, kan het paradoxaal of ironisch aanvoelen en dat vonden we een leuk idee’.” In het nummers zingt Jimin: “Tonight I’m gonna not be sober … It’s all fucking over“. Het is het soort escapisme dat velen waarschijnlijk ook ervaarden tijdens het begin van de periode van lockdowns en isolement.

Het tweede nummer is Interlude: Dive. Dit is het kortste nummer op het album en vormt een melodische overgang naar de rest van de tracks. In Interlude: Dive gebruikte Jimin verschillende geluidsfragmenten van hemzelf op het podium terwijl hij z’n fans toespreekt of voetstappen en een klop op de deur.

Twee title tracks

‘FACE’ heeft twee title tracks. Het bombastische hiphopnummer Set Me Free Pt.2 verscheen vorige week al. Set Me Free Pt.2 was zo een prerelease die de toon moest zetten voor de rest van het album en daar slaagde het uitstekend in. Set Me Free Pt.2 maakte duidelijk dat Jimin niet bij rustige popnummers zou blijven zoals hij wel deed in z’n vorige solonummers.

De tweede title track Like Crazy is de officiële single van het album. Het gaat om een synthpop-nummer met een knipoog naar de eighties en zou zo niet misstaan op de recente albums van The Weeknd. Like Crazy heeft een hoog club-gehalte en zet je sowieso aan het dansen. Like Crazy gaat over leven in het moment en niet denken aan morgen. Het nummer kreeg ook een Engelse versie die op het einde van het album staat.

Vocaal talent

Jimin is natuurlijk een van de zangers van BTS en zijn vocaal talent komt vooral tot z’n recht in de tragere nummers op het album. Zo is Alone een emotioneel nummer, waarin Jimin kijkt naar zijn eigen kwetsbaarheden en twijfels. In het nummer staat het vocale bereik van Jimin in de kijker. Want hoewel we hem bij BTS vaak horen in de hogere harmonieën heeft hij ook een vol diep register. En daar krijgen we veel van te horen in het persoonlijke nummer Alone.

Het album bestaat officieel uit zes nummers, maar wie het fysieke album in huis haalt, kan nog een verborgen nummer vinden. Het nummer 편지 (Letter), dat niet ontoevallig het zevende nummer op het album is en start op 6:13 minuten in het laatste nummer op de cd is een extra cadeautje voor de fans van BTS. In de achtergrond van dit nummers is ook Jung Kook van BTS te horen.

Jimin levert met ‘FACE’ een indrukwekkend en uiteenlopend album af. Net zoals het geval was bij zijn groepsgenoten j-hope en RM is er in het album ruimte voor reflectie over het afgelopen decennium als lid van BTS en de zoektocht naar eigenheid.

Beluister hier het volledige album:

Meer
Lees meer...