Terug uit de rode zone: tienduizenden overtredingen, geen boetes

Er zijn nog geen boetes uitgedeeld aan reizigers die zich niet hebben laten testen bij hun terugkeer uit een rode zone, schreef De Standaard dinsdag. En de verschillende beleidsniveaus schuiven de verantwoordelijkheid door.

Volgens de krant is geen van deze instanties, noch de federale politie, noch het College van Procureurs-Generaal, noch het Interfederaal Comité Tes­ting & Tracing, op de hoogte van boetes die zijn opgelegd aan personen die zich niet hebben laten testen bij terugkeer van een reis naar een rode zone in het buitenland.

Nochtans besliste de regering eind 2020 dat deze mensen bij hun terugkeer in quarantaine moesten, met verplichte tests op dag 1 en 7. Bij een tweede negatieve test zou de quarantaine dan kunnen worden opgeheven. Overtredingen worden bestraft met een boete van 250 euro.

Tienduizenden reizigers

In werkelijkheid gaat het voor de maand januari alleen al over zo’n tienduizend reizigers die bij hun terugkeer de regels niet hebben gerespecteerd zonder consequenties. Volgens cijfers van Sciensano, die Het Nieuwsblad zondag publiceerde, heeft meer dan 40 procent van de Belgen die terugkeerden uit de rode zone de verplichte screeningstest niet gedaan.

Alleen al in de week van 18 tot 24 januari werden 30.242 aangiften geregistreerd. Daarvan hadden 15.273 mensen met een nationaal registratienummer zich moeten laten testen. Slechts 9.034 hebben dat ook daadwerkelijk gedaan.

Werkgroep

De Standaard concludeert dan ook dat het automatisch uitdelen van de boetes nog niet van toepassing is. “Een werkgroep buigt zich over de zaak”, verzekerde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Lees ook: