Binnen enkele dagen is het dan zo ver: Graspop Metal Meeting 2014 gaat van start. Er wordt natuurlijk uitgekeken naar acts als Avenged Sevenfold, Rob Zombie en Limp Bizkit. Wat hebben deze drie groepen met elkaar gemeen? Inderdaad, ze vinden allemaal hun roots aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Dat wil niet zeggen dat Europa niks te bieden heeft in het zwaardere genre; integendeel zelfs. Hieronder maken we een reis over een groot deel van het Europese vasteland en vertellen we jullie wat meer over enkele bands die de affiche kleuren (kleuren met een zwart potlood natuurlijk).
Het hete Zuiden
De Zuid-Europese landen staan bekend om vele zaken: de zon, het aangename klimaat, de lekkere gerechten en de Europese crisis. Dit jaar is GMM er opnieuw in geslaagd een paar (letterlijk twee) bands te boeken uit die contreien die bewijzen dat de metal scene duidelijk niet in crisis verkeerd.
Deze week nog werd met het wegvallen van Devil You Know vervanging gevonden in het Griekse Suicidal Angels. De thrash metal band draait al enkele jaren mee in het genre en heeft er reeds meerdere Europese tours opzitten met bands als Destruction en Morbid Angel. Twee jaar geleden stonden ze voor de eerste keer op het Graspop podium en daar bewezen ze een van de heetste nieuwe thrash metal bands uit Europa te zijn.
Als we iets meer naar het westen gaan, dan botsen we daar op het land van pizza en spaghetti: Italië. Rhapsody Of Fire verdedigt dit jaar de groen-wit-rode kleuren. De heavy metal band timmert al twintig jaar aan de weg, maar is er nooit in geslaagd tot de top van het genre te behoren. Enkele jaren terug kwam de band in het nieuws toen hun zanger tijdelijk de weggevallen Roy Khan moest vervangen in het Amerikaanse Kamelot. Dat was echter van korte duur en al snel kon hij zich opnieuw 100% concentreren op zijn oorspronkelijke band.
Het wilde Westen
In Rome nemen we het vliegtuig en een drietal uurtjes later landen we in Kopenhagen. Inderdaad, de hoofdstad van Denemarken, het land waar een van de headliners zijn roots vindt, Volbeat. Deze gitaar gangsters werden groot met hun ‘door Johnny Cash doordrongen’ rock ’n metal en zijn zelfs zo populair dat ze al op het hoofdpodium van Rock Werchter stonden vlak onder Metallica. In hun begindagen hebben ze zelfs nog in de befaamde Biebob in Vosselaar gespeeld voor zo’n 300 man. Op heel korte tijd maakten ze naam en dat is nu net de reden waarom ze verdiend GMM headlinen dit jaar. We hebben het reeds vermeld in een vorig artikel: GMM trekt dit jaar de kaart van de jeugd en daar hoort ook Volbeat bij.
Het land dat vlak onder Denemarken ligt is een plaats waar veel toerende bands naar uit kijken om te mogen spelen. Zou dat met de legale drugs te maken hebben? Wie zal het zeggen. Wat we dan zouden vergeten is dat Nederland een van de landen is waar de grootste actuele Europese metalbands uit voort komen. Denk maar aan Within Temptation en Epica. Deze twee staan dit jaar niet op GMM, maar wel de black metal band Carach Angren, de death metal band Legion Of The Damned en het iets nieuwere en onbekendere Vandenberg’s Moonkings. Alhoewel, onbekend? Bij velen zal waarschijnlijk wel een belletje rinkelen bij het horen van de naam ‘Vandenberg’ en die metalheads hebben groot gelijk, want het gaat hier inderdaad over het geesteskind van de Whitesnake gitarist.
Als we nog iets lager zakken, dan komen we terecht in het hart van Europa, namelijk het land waar GMM elk jaar opnieuw plaatsvindt: België. Op donderdag kleurt de affiche volledig zwart-geel-rood (dit mede door de WK-match van de Belgen tegen Zuid-Korea die die avond plaatsvindt), maar ook op het podium zal dat het geval zijn met optredens van Diablo Blvd., Ostrogoth, Dyscordia en Evil Invaders. Tijdens de driedaagse treedt er slechts een andere nationale trots aan op het festival en dat is een van de belangrijkste sludge metalbands van dit moment, Amenra.
De Thalys brengt ons ten slotte in Frankrijk, het land van wijn en de Eiffeltoren. In totaal tekenen drie bands uit het land van de rollende R present op GMM: de black metal band Glorior Belli, de progressievelingen in Dagoba en de grootste groep die Frankrijk ooit gekend heeft op vlak van metal: Gojira. De band heeft niks te maken met de nieuwe versie van Godzilla die momenteel in de bioscopen loopt, maar wel met een uitbarsting aan agressiviteit waarbij de basslijnen zo diep zijn dat ze de aarde kunnen doen splitsen.
Het koude Noorden
Wie ‘black metal’ zegt, denkt onmiddellijk aan Noorwegen en de bands die black metal op de kaart gezet hebben: Gorgoroth en Immortal. Zij waren een invloed en inspiratiebron voor heel wat andere bands en daarvan staan er twee op GMM.
De eerste is Enslaved. Zij leren ons door hun muziek een heuse geschiedenisles. Zo combineren zij black metal met viking metal en op die manier vertellen ze het verhaal van hun land dat gekleurd is door plundertochten en moordpartijen langsheen hun volledige kustlijn.
De andere Noorse groep is misschien nog iets bekender want we hebben het hier over Satyricon. Zij zijn nog steeds een gevestigde waarde in de black metal scene en domineren het genre met harde hand. Het is reeds acht jaar geleden dat het duo Satyr en Frost op het Graspop podium pronkte, dus het is meer dan een verademing om ze terug te zien op deze editie.
Niet zo ver van Noorwegen ligt Zweden, de bakermat van heel wat metalbands uit alle hoeken van het genre. Dit jaar is het het meest vertegenwoordigde land uit Europa op GMM. Ghost, Candlemass, Watain, Graveyard, Sabaton, Meshuggah en Dark Tranquillity zijn maar een aantal namen die dit weekend zullen aantreden in Dessel. Niet tegenstaande de hoeveelheid Zweedse groepen werd er toch beslist om geen Zweedse Köttbullar (gehaktballetjes) te serveren op het terrein.
Natuurlijk weten we dat naast al de bovengenoemde groepen er nog heel wat meer Europese bands dit weekend hun opwachting maken. Denken we maar aan de Poolse black metal machine die zelfs in de States zo goed als al hun shows uitverkocht, Behemoth. Denken we ook aan Triptykon uit Zwitserland dat verrezen is uit het teloor gegane Celtic Frost.Als je even genoeg hebt van ‘stars & stripes’ bands, dan weet je nu wel waar je terecht kan voor vertier van eigen bodem. Laten we het allemaal in koor schreeuwen: ROOTS, BLOODY ROOTS!