192 agenten controleerden de festivalgangers op illegale drugs het afgelopen weekend op het festival in Dour. De organisatie spreekt van een nieuwe procureur die “zich wil profileren”, maar je kan niet ontkennen dat de buit spectaculair was. En dat er bovendien toch 200 bezoekers bij het Rode Kruis belandden wegens te veel drugs. Gevolg: Tomorrowland krijgt extra drugscontroles. Is het dan zo erg?
Niet mis: 2,758 kilogram cannabis, 1.308 xtc-pillen, 22 LSD-pillen, 136 gram MDMA, 83,6 gram cocaïne, 335 gram speed, 14 gram hallucinogene paddenstoelen, 2 gram heroïne, 30 gram hasj, 42 gram ketamine, 690 LSD-zegels, 10 gram amfetaminen en 9 gram van het kruid Salvia Dinivorum in beslag genomen op Dour. Dat laatste is sinds 2006 in ons land verboden, maar in Nederland nog niet. Er werden ook nog eens 36 dealer gearresteerd.
De nieuwe procureur van Bergen, Christian Henry, wou zich volgens de organisatoren van Dour “profileren”. Ze voelen zich daar een beetje geviseerd, want “geen enkel ander festival krijgt dat soort drugscontroles”.
Fransen
Dat kan allemaal best zijn, maar Dour heeft nu eenmaal op dat vlak een beetje (een deel van) z’n publiek tegen: het festival ligt op een steenworp van de Franse grens, en dan nog een deel van Frankrijk waar ze met een fameus drugsprobleem zitten. Plus, valt ook niet te ontkennen dat ondanks de controles toch nog 200 festivalgangers verzorgd moesten worden omdat ze een beetje te zot hadden gedaan met de drugs die ze toch nog binnen kregen gesmokkeld.
Het “succes” van de politie-operatie in Dour geeft de politie munitie om ook Tomorrowland, dat volgend weekend plaatsvindt, eens extra aan te pakken.
De jeugd van tegenwoordig
De woordvoerder van de federale politie, Peter De Waele, gelooft blijkbaar ook dat “steeds jongere mensen naar festivals gaan om te experimenteren”. Het idee is om met de controles “een ontradend effect te creëren”.
Vorig jaar werden 552 PV’s opgesteld tijdens twee weekends Tomorrowland voor drugsdelicten. Er werden toen 34 dealers opgepakt. Op Tomorrowland staan al vijf jaar tonnen aan de inkom van zowel het festival zelf als de camping, waar bezoekers hun drugs vrijwillig en anoniem kunnen dumpen voor ze binnen gaan. Met succes, want er belanden daar “aardige hoeveelheden pillen” volgens onze bron bij de politie.
15 procent
Een recent onderzoek, wereldwijd, over drugsgebruik op grote festivals, toont overigens wel degelijk aan dat, hoewel er overal illegale drugs worden gebruikt, er toch gigantische verschillen zijn naargelang het soort festival, en het soort muziek dat het festival aanbiedt. Op Graspop, een metalfestival, wordt jaarlijks gemiddeld slechts 1 drugsdealer geklist.
En dat het verbruik van hard drugs wel degelijk hoger ligt op dance-geörienteerde festivals. Op Tomorrowland wordt in elk geval veel geluld over drugs: bijna 15 procent van de instagrams die vanop het festival werden verstuurd hadden drugreferenties volgens een onderzoek van drugabuse.com.
Evolve
Op festivals zoals Tomorrowland doen ze er nochtans alles aan om drugs buiten te houden. Wie betrapt wordt, vliegt er onherroepelijk uit.
Maar het is een beetje vechten tegen de bierkaai. Iets waar een organisator in Canada, van het Evolve Festival, onlangs op een originele manier iets probeerde aan te doen. Hij wilde mensen gratis en anoniem hun pillen laten testen op de festivalwei. Zodat ze tenminste wisten of ze geen rotzooi dreigden binnen te spelen.
Het is niet mogen zijn. Naast protest uit politieke hoek, dreigde ook de verzekeraar van het festival zich terug te trekken als dat zou doorgaan.