Twee explosies buiten luchthaven Kaboel: minstens dertien doden, waaronder Amerikaanse mariniers

Twee explosies hebben plaatsgevonden buiten de luchthaven van Kaboel, te midden van de enorme evacuatiepoging uit Afghanistan. De ontploffingen werden veroorzaakt door een zelfmoordbom volgens Amerikaanse functionarissen. Op zijn profielpagina op de communicatie-app Telegram heeft IS de aanslagen intussen opgeëist, meldt VRT NWS.

De explosie komt er enkele uren nadat verschillende landen al hun evacuaties hebben stopgezet uit vrees voor een terreuraanslag op de luchthaven. Het gevaar zou afkomstig zijn van Islamitische Staat in de Provincie Khorasan. IS Khorasan, of IS-K, is door Islamitische Staat in 2015 opricht in Afghanistan en gezworen vijand van de taliban.

De veiligheid rond de luchthaven werd de laatste dagen zeer laag ingeschat. Voorspellingen van aanslagen zorgden ervoor dat verschillende landen hun evacuatiemissies stopzetten.

Meerdere Amerikaanse militairen zouden om het leven gekomen, bevestigt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Volgens de krant The Wall Street Journal gaat het om zeker vier mariniers.

Zelfmoordaanslag

Er zouden dertien doden zijn gevallen volgens de woordvoerder van de taliban en Reuters, onder hen zouden ook kinderen zijn. Onder de gewonden zouden ook veel talibanstrijders zijn, maar ook buitenlanders.

De “complexe aanval” in de buurt van de luchthaven veroorzaakte een aantal Amerikaanse en burgerslachtoffers, zei John Kirby, woordvoerder van het Pentagon.

Kirby zei dat één ontploffing plaatsvond in de buurt van de Abbey Gate van de luchthaven en de andere in de buurt van het nabijgelegen Baron Hotel. Twee VS-functionarissen zeiden dat ten minste één van de explosies van een zelfmoordaanslag afkomstig leek te zijn.

Volgens persbureau Reuters zijn er zeker zestig gewonden opgenomen in het ziekenhuis.

Evacuaties stopgezet

Secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft gezegd dat de geallieerde troepen zoveel mogelijk kwetsbare mensen uit Kaboel moeten blijven evacueren, ondanks wat hij een “afschuwelijke terroristische aanslag” noemde. “Onze prioriteit blijft om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk in veiligheid te brengen”, zei hij kort na de ontploffingen in Kaboel.

Heel wat landen hebben intussen het einde van hun evacuatieoperaties aangekondigd. België besliste woensdagavond de lopende evacuaties stop te zetten. Rond dat uur landde het voorlopig laatste Belgische vliegtuig in de Pakistaanse hoofdstad en hadden alle Belgische militairen Afghanistan verlaten.

Lees ook:

Meer
Lees meer...