Vier K-popartiesten halen top 10 Global Artist Chart van IFPI

Deze week maakte de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) de top 10 van de Global Artist Chart bekend. Die verzamelt de top 10 artiesten die in het afgelopen jaar het meeste albums en singles verkochten. Daarbij worden ook streams en vinylplaten meegerekend. Taylor Swift staat voor het tweede jaar op rij en het vierde jaar in haar carrière op de eerste plaats, maar daarnaast valt ook de aanwezigheid van K-popartiesten op.

Elk jaar deelt de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) een top 10 met de best verkopende artiesten ter wereld. Daarvoor houdt het rekening met de fysieke en digitale verkoop van albums en singles, de streamingcijfers en de verkoop van vinylplaten. Taylor Swift voert de lijst net als vorig jaar aan en heeft daardoor nu vier keer de eerste plaats gehaald. De top 3 wordt vervolledigd met K-popgroepen SEVENTEEN en Stray Kids en in de top 10 zijn nog twee andere K-popnamen te vinden.

Vier K-popgroepen

In 2018 werd BTS de eerste K-popgroep die te vinden was op de Global Artist Chart. De groep kwam meteen binnen op de tweede plaats en bleef tot en met 2022 een vaste waarde op de lijst. In 2020 en 2021 stond de boyband zelfs helemaal bovenaan. Maar dit jaar is BTS niet te vinden op de lijst en dat heeft natuurlijk een logische verklaring. Alle leden zijn bezig met hun verplichte legerdienst, waardoor er het afgelopen jaar ook geen album van de volledige groep verscheen.

Maar er zijn wel andere K-popgroepen die in de voetsporen van BTS treden. Op de achtste plaats in de Global Artist Chart van IFPI vinden we zo de girlgroup NewJeans. Zij schrijven hiermee geschiedenis als eerste girlgroup die de lijst haalt. Eén plekje hoger is de boygroup TOMORROW X TOGETHER (TXT) te vinden. Ook zij maken hun debuut op de lijst. De andere twee K-popartiesten schopten het tot de top 3. Stray Kids stijgt vier plaatsen tegenover hun debuut op de lijst vorig jaar en is nu te vinden op de derde plaats. SEVENTEEN is al voor het derde jaar op rij te vinden op de Global Artist Chart en doet opnieuw beter. In 2021 was de groep te vinden op de negende plaats. Een jaar later ging het om de zesde plaats en nu is de boyband te vinden op de tweede plaats, waarbij ze enkel Taylor Swift voor moeten laten.

Fysieke albums

De reden waarom K-popgroepen het zo goed doen op de Global Artist Chart heeft te maken met de verkoop van fysieke albums. Bij K-popalbums krijg je naast de cd ook heel wat goodies, waaronder een photobook, photocards en posters. Hierdoor zijn fans sneller geneigd om een album aan te schaffen.

Daarnaast bestaan er ook vaak verschillende versies van K-popalbums, waardoor superfans meerdere versies van hetzelfde album kopen, wat de cijfers natuurlijk ten goede komt.

De volledige top 10 van de Global Artist Chart bestaat uit:

  1. Taylor Swift
  2. SEVENTEEN
  3. Stray Kids
  4. Drake
  5. The Weeknd
  6. Morgan Wallen
  7. TXT
  8. NewJeans
  9. Bad Bunny
  10. Lana Del Rey
Meer
Lees meer...