Waarom een Chinese invasie van Taiwan niet erg waarschijnlijk is: “Zelfs wanneer de VS niet ingrijpt, kan Taiwan een maand of drie standhouden”

Taiwan wapent zich al jaren tegen een mogelijke invasie van China, dat het eiland als een afvallige provincie beschouwt. Een simulatie van een Amerikaanse denktank acht een invasie echter als onmogelijk. Jasper Roctus, China-expert aan de Universiteit Gent en het Egmont Instituut, lichtte toe aan Business AM Radio.

In het nieuws: Een invasie zit er niet meteen in. Een simulatie van de Amerikaanse denktank CSIS, Centrum for Strategic and International Studies, toont dat het Chinese leger niet in staat zal zijn Taiwan op de knieën te dwingen.

  • “De simulatie draaide rond een hypothetische aanval in 2025, het jaar waarin China de capaciteit zou hebben voor een dergelijke ingreep. Dat betekent nog niet meteen dat een aanval ook dat jaar aan de deur staat. De prijs is erg hoog voor alle kanten, en vooral voor de Chinezen”, zegt Jasper Roctus.
  • “Op korte termijn hoeven we zoiets nog niet te verwachten, ik denk zelfs in onze jaren 20 nog niet. Je ziet vooral met de huidige speldenprikjes die China met bepaalde militaire oefeningen geeft aan Taiwan en het Westen, dat dit vooral inspeelt op verschillende ontevredenheden”, zegt Roctus.
  • Hiermee verwijst hij onder meer naar de Amerikaanse militaire steun aan Taiwan, de verkiezing van Kevin McCarthy tot voorzitter van het Huis van Afgevaardigden (McCarthy staat achter de steun voor Taiwan), de reis van verschillende Europese politici aan het eiland en ga zo maar door.

Uncle Sam: Als het toch tot een invasie zou komen, kan Taiwan wel op zijn Amerikaanse bondgenoot rekenen.

  • “Ik zou zelfs zeggen dat de Verenigde Staten wel moeten ingrijpen. Nogmaals, ik kan het me niet voorstellen dat het in onze jaren 20 gebeurt, maar mocht de VS niet ingrijpen, zou dit het einde betekenen van Amerika als de unipolaire wereldmacht. Dat zou zo’n imagoschade zijn. Ze zouden gedwongen zijn om in te grijpen als China de komende jaren iets doet. Het hangt er wel een beetje van af in welk scenario dit zal zijn”, zo vertelt Roctus.
  • De Amerikaanse denktank simuleerde verschillende scenario’s, maar in geen enkele kwam China er als winnaar uit. “Zelfs scenario’s waarbij China een soort van succesvol Pearl Harbor uitvoert op de Verenigde Staten, dan nog verliezen ze. Kortom, als de VS ingrijpen, zullen ze nog steeds zeker niet winnen. Zelfs wanneer de VS niet ingrijpt, kan Taiwan een maand of drie standhouden. Dit zou een economische ramp zijn voor China, als Europa en andere landen moeten loskoppelen van China.

Uitgelegd: De aanval op Pearl Harbor

Op 7 december 1941 viel de Japanse Keizerlijke Marine de Amerikaanse marinebasis van Pearl Harbor, op het Hawaiïaanse eiland Oahu aan. Met schepen, onderzeeërs, gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers slaagde Japan erin zes oorlogsschepen tot zinken te brengen; dertien anderen raakten beschadigd. De aanslag zorgde dat de Verenigde Staten, tot dan toe een neutraal land, zich mengde in de oorlog. In retrospect was de aanval geen fantastische zet van Japan.


Later in het interview gaf Roctus ook mee hoe de top van het Chinese leger, en de kring rond president Xi Jinping, de simulatie moet hebben verteerd. Het volledige interview kan u hier beluisteren.

Meer
Lees meer...