Waarom daalt de inflatie in België sneller dan in de andere Europese landen?

De Belgische inflatie is tussen januari en februari met 2 procentpunten gezakt, blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Nergens in Europa is de inflatie vorige maand forser gezakt dan in ons land. Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis, legt uit hoe dat komt.


Beluister hier het volledige interview met Koen De Leus.


De details: Volgens de berekening van Eurostat, ook wel het geharmoniseerde consumptieprijsindex genoemd, bedroeg de Belgische inflatie in februari 5,4 procent. In januari was dat nog 7,4 procent. In geen enkel ander Europees land is de inflatie vorige maand zo fors gedaald.

  • De Leus merkt op dat die opmerkelijke daling het gevolg is van hoe snel een wijziging van de energieprijzen wordt doorgerekend aan de eindgebruiker. “In België gebeurt dat heel snel. De enorme afzwakking hebben we dan ook te danken aan de dalende gasprijs”, verduidelijkt hij. “Dat verklaart ook meteen waarom we de Belgische inflatie vorig jaar zo fors zagen stijgen.”
  • “In veel andere landen duurt het een tijdje vooraleer de daling van de gas-en elektriciteitsprijzen zich laat voelen in de inflatie”, gaat de hoofdeconoom verder.

Keerzijde: De kerninflatie blijft daarentegen lichtjes stijgen. “De verschillen tussen België en de andere Europese landen is op dat vlak veel kleiner”, aldus De Leus.

  • De kerninflatie houdt namelijk geen rekening met de energieprijzen en onbewerkte voedingsmiddelen.
  • Producenten rekenen de opgelopen kosten, waaronder de gestegen energieprijzen en loonkosten, door aan de eindgebruiker. In dat geval spreken we van tweede-ronde-effecten. “We zien dat voornamelijk wanneer we naar de bewerkte voedingsproducten kijken”, vervolgt De Leus. “Die prijzen zijn de voorbije maanden de hoogte ingeschoten.”

Ver boven doelstelling ECB

Uitdaging: De Europese Centrale Bank (ECB) probeert met een verstrakkend geldbeleid de inflatie te tempereren. De monetaire instelling streeft naar een geldontwaarding van 2 procent. Die bedroeg in februari 8,5 procent, wat dus ruim een viervoud van die doelstelling.

  • “De centrale bank staat voor een enorme uitdaging”, klinkt het. “Indien de inflatie hoge toppen blijft scheren, zal dat de mensen aanzetten om hogere lonen eisen, wat een loon-prijsspiraal creëert. Zolang de bedrijven die stijgende loonkosten kunnen doorrekenen aan de consument, zal de inflatie hoog blijven.”
  • Kortom: het feit dat de inflatie daalt, betekent nog niet dat we de strijd tegen de stijgende consumentenprijzen gewonnen hebben. “We zagen dat bijvoorbeeld in de jaren ’70. Toen kreeg men de inflatie ook moeilijk onder de controle”, besluit de hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis.

Meer
Lees meer...