Left Right
scrollTop top

Wat zijn onze organen eigenlijk waard op de zwarte markt?


Wat zijn onze organen eigenlijk waard op de zwarte markt?
buddyloans.com

Er is niet alleen een zwarte markt voor zaken zoals ivoor, maar ook voor menselijke organen. Je zou ervan schrikken hoeveel de verschillende delen van je lichaam waard zijn op die illegale markt, goed voor naar schatting een jaarlijkse omzet van 1 miljard euro. Een Britse leningmaatschappij maakte een mooie infografiek op basis van nieuwsartikelen over orgaanhandel.

Prijs van organen op de zwarte markt:

buddyloans.com
Zonder twijfel het meest waardevolle deel van ons lichaam is het hart, waar je al snel 587.000 euro voor kan krijgen. Al zal je die zelf niet meer kunnen uitgeven. Dan kan je misschien beter een nier verkopen, want ook daar krijg je al 145.000 euro voor. Ook de lever komt in die buurt, en voor een stel gezonde longen moet je ongeveer 285.000 euro neertellen. Zelfs een gezond paar hoornvliezen kost 22.000 euro. Je kan ook botten verkopen, maar die zijn niet zo veel waard. Een volledig stel botten en ligamenten kost ongeveer 5.000 euro, terwijl het volledige skelet ongeveer 7.000 euro waard is.

Delen van het lichaam om tentoon te stellen:

buddyloans.com

Professor Gunther von Hagens verwierf wereldfaam dankzij Körperwelten, de tentoonstelling waar hij delen van dierlijke en menselijke lichamen uitstalt. Hij heeft daar ook een aantal stukken van verkocht, en dit is hoeveel ze opbrachten: 1.400 euro voor een deel van het hoofd; 14.000 euro voor een doorsnede van een volledig lichaam; 3.300 euro voor rokerslongen; 171 euro voor een deel van een menselijke hand.

Metalen in het lichaam:

buddyloans.com

Ook in het menselijke lichaam zijn er enkele waardevolle metalen aanwezig. Niet in groten getale, maar ze zijn wel aanwezig. 0,2 milligram goud, 1,75 milligram platinum en nog veel minder koper. Alles samen zou je daar nog geen eurocent voor kunnen krijgen.

En wat zou gewoon ‘leven’ eigenlijk opbrengen?

buddyloans.com

Volgens schattingen zou ons brein ongeveer 100 terabyte aan gegevens kunnen opslaan. Dat is 25 keer een moderne harde schijf van 4 terabyte, waar je toch al snel 3.500 euro aan zou moeten geven. Bovendien produceren we ook nog eens energie, waar we op jaarbasis 170 euro aan elektriciteit voor zouden nodig hebben. En we wandelen gemiddeld 3.500 stappen per dag, en dat bespaart dan weer op benzinekosten. Maar je moet uiteindelijk toch lang leven om de verkoop van een orgaan te compenseren.

Deze infografiek werd opgesteld door BuddyLoans, een Britse maatschappij die goedkope leningen uitgeeft. Al hopen we dat hun klanten dat geld niet gebruiken om organen te verhandelen.

buddyloans.com

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…