Wetenschappers zijn erin geslaagd om Wagyu-rundsvlees te maken met een 3D-printer

Liefhebbers van het wereldberoemde rundsvlees van de Wagyu-runderen, kunnen in de toekomst mogelijk genieten van de lekkernij zonder dat daarvoor een koe moet geslacht worden. Wetenschappers van de Japanse universiteit van Osaka zijn er namelijk in geslaagd om met een 3D-printer een stuk Wagyu-rundsvlees te maken, inclusief de karakteristieke marmering.

Weinig rundveerassen genieten wereldwijd meer aanzien dan Wagyu. Het vlees van die runderen behoort dan ook tot het duurste ter wereld. Bovendien zijn er ook algemeen gezien heel wat ethische en ecologische problemen verbonden aan de veeteelt zoals we die nu kennen.

Milieuvriendelijk en duurzaam alternatief

Het is die zoektocht naar een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief dat wetenschappers van de universiteit van Osaka in Japan ertoe aanzette naar een methode om kweekvlees te maken dat de vergelijking met Wagyu-vlees kan doorstaan. Om dat te doen namen de onderzoekers stamcellen van Wagyu-runderen die ze in een laboratorium omvormden tot alle specifieke cellen die nodig zijn voor het kweekvlees.

Het gaat daarbij onder andere om spiercellen, vetcellen en bloedcellen. Met die cellen werden vervolgens vezels geproduceerd die met behulp van een 3D-printer op de juiste manier met elkaar gecombineerd werden. Om het kenmerkende uiterlijk van Wagyu-vlees te verkrijgen keken de wetenschappers naar blauwdrukken van echt Wagyu-rundsvlees. Eens het printen klaar is, wordt het kweekvlees geperst zodat de verschillende lagen zich aan elkaar kunnen hechten.

Persoonlijke voorkeur

“Door deze technologie te verbeteren, wordt het niet alleen mogelijk om complexe vleesstructuren zoals die van Wagyu te reproduceren. Het wordt ook mogelijk om subtiele aanpassingen aan de vet- en spiercomponenten te maken”, zegt Michiya Matsusaki, die meewerkte aan het onderzoek. Op die manier zullen klanten in de toekomst mogelijk een gekweekt stuk vlees kunnen bestellen met de specifieke hoeveelheid vet die ze naar hun persoonlijke smaak willen.

Voorlopig is dat wel nog verre toekomstmuziek, want er zijn nog een aantal problemen die moeten opgelost worden voor deze methode in de praktijk kan toegepast worden. Het grootste nadeel is op dit moment de snelheid waarmee het vlees geprint wordt. Zelfs een zeer klein stukje vlees duurt momenteel nog meerdere uren om te maken. Over de smaak van het kweekvlees wordt in de studie niets gezegd.

Bekijk hier hoe het Wagyu-kweekvlees geprint wordt

Meer
Lees meer...