Wie is de scheidsrechter van Frankrijk – België? Jonge Zweed die de kaarten vaak op zak houdt

Voor de Rode Duivels begint maandagavond de knock-outfase van het Europees kampioenschap voetbal. In de achtste finale wacht met Frankrijk meteen een zware tegenstander. Scheidsrechter voor dat duel is Glenn Nyberg, een jonge Zweed die als een groot talent wordt beschouwd.

Mooi was het niet, maar België wist zich woensdag met een 0-0 tegen Oekraïne te plaatsen voor de achtste finale van EURO 2024. De Rode Duivels eindigden zo als tweede in groep E, waardoor ze maandagavond om 18 uur uitkomen tegen Frankrijk.

Glenn Nyberg

Dit belangrijke duel zal in goede banen geleid worden door Glenn Nyberg. Deze Zweed is met zijn 35 jaar de tweede jongste scheidsrechter op het EK. Nadat hij vorig jaar de finale van het WK U20 tussen Uruguay en Italië mocht fluiten, is EURO 2024 zijn eerste toernooi bij de grote jongens. Later deze zomer komt Nyberg ook in actie op het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen.

Voor Glenn Nyberg wordt de achtste finale tussen Frankrijk en België al zijn derde wedstrijd op dit EK. Eerder had hij al de leiding van Roemenië – Oekraïne (3-0) en Albanië – Spanje (0-1). Beide wedstrijden verliepen zonder incident. Als vierde wedstrijd kon Nyberg al eens kennismaken met zowel België, in de wedstrijd tegen Oekraïne, als met Frankrijk, in de wedstrijd tegen Nederland.

MUNICH, GERMANY – SEPTEMBER 20: Referee Glenn Nyberg of Sweden reacts during the UEFA Champions League match between FC Bayern München and Manchester United at Allianz Arena on September 20, 2023 in Munich, Germany. (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)

Champions League

Als rijzende ster binnen de scheidsrechterswereld kwam Glenn Nyberg afgelopen seizoen ook vijf keer in actie in de Champions League. In de kwartfinale van dat toernooi kende Nyberg wel een moeilijk moment. Na de wedstrijd tussen Bayern München en Manchester United (4-3) claimden beide ploegen namelijk – terecht – een penalty.

Zo legde Gabriel zijn hand op een bal die hij, na een fluitsignaal bij een doeltrap, juist had gekregen van zijn doelman David Raya. Strafschop meende Bayern-trainer Thomas Tuchel, maar Nyberg hield zijn fluitje op zak. “Een beginnersfout die geen strafschop verdient”, noemde hij de handsbal achteraf. Toen Bukayo Saka in de slotseconden alleen op doelman Manuel Neuer afging en die hem neerhaalde, was het Arsenal dat een strafschop wou.

Zeer weinig kaarten

Opvallend is dat Glenn Nyberg een van de scheidsrechters is die het minst vaak kaarten uitdeelt. Gemiddeld gaat het maar om zo’n drie gele kaarten per wedstrijd. Een rode kaart valt zelfs maar gemiddeld om de acht wedstrijden.

Het is die manier van fluiten die Nyberg vaak complimenten oplevert. Zo zou de UEFA hem geprezen hebben voor een moment in wedstrijd tussen Roemenië en Oekraïne tijdens het EK. Daar kwamen meerdere spelers discussiëren bij hem, waarop hij met één gebaar – zonder een kaart te trekken – duidelijk maakte dat enkel de kapitein met hem mocht spreken.

Meer
Lees meer...