WK baanwielrennen: Lotte Kopecky pakt ook in puntenkoers overtuigend de wereldtitel

Lotte Kopecky blijft haar topvorm demonstreren én verzilveren. Op het WK baanwielrennen pakte ze in de puntenkoers een nieuwe wereldtitel. Kopecky domineerde koers van het begin tot het einde en kon in de slotronde al juichen.

Voor Lotte Kopecky is het Super-WK in Glasgow het hoofddoel van haar seizoen. De Belgische renster is zowel op de weg als op de piste wereldtop en staat dus voor een drukke week. Om in topvorm naar Schotland af te zakken, reed ze naar eigen zeggen de Tour de France Femmes als “voorbereiding”. Dat draaide uiteindelijk veel beter uit dan verwacht met een ritzege, een groene trui, enkele dagen geel en een tweede plaats in het eindklassement.

Puntenkoers

Die hoogvorm hoopt Kopecky in Glasgow te verzilveren in enkele wereldtitels. Die jacht begon zondag zeer goed met een eerste gouden medaille in de afvalling, ook wel elimination genoemd.

Dinsdagavond stond de tweede opdracht op de agenda. De puntenkoers is het lievelingsnummer van Lotte Kopecky, maar ze eindigde er vorig jaar wel maar als vierde in op WK. In Glasgow ging ze dus op jacht naar revanche.

Controle van Kopecky

Dat ze in topvorm is bleek al snel, want na twee sprints stond Kopecky op kop met een tweede en eerste plaats. Die leidersplaats zou ze nooit meer afgeven. Na even te recupereren kon Kopecky rondrijden met Georgia Baker (Australië) en zo 20 bonuspunten pakken. Iets later pakten ook de Britse Neah Evans en de Amerikaanse Lily Williams een bonusronde.

Halverwege koers zag het er heel even benauwd uit. Het peloton splitste namelijk in twee groepen en Kopecky zat achteraan, terwijl Baker wel mee was voorin. In een mum van tijd reed de Belgische echter naar voor, waardoor ze weer de controle had. Omdat Evans en Williams een verliesronde kregen, kon Kopecky zich vanaf dan volledig concentreren op de Australische Baker. Die kon haar uiteindelijk niets meer in de weg leggen. Ze pakt de wereldtitel puntenkoers met 39 punten. Baker pakt zilver met 31 punten en de Japanse Tsuyaka Uchino pakt in extremis brons met 14 punten.

Drukke agenda

Lotte Kopecky heeft niet lang om te genieten van haar nieuwe wereldtitel, de zesde al uit haar carrière. Morgen staat namelijk de omnium op de plannen. Hier pakte Kopecky in 2021 zilver. Ook dit jaar zal ze naar eigen zeggen tevreden zijn met een podium.

Daarna neemt de Belgische afscheid van de piste, want zondag 13 augustus komt ze in actie in de wegrit. Daar wil ze het ontgoochelende zilver van vorig jaar doorspoelen met niets minder dan de wereldtitel.

Meer
Lees meer...