Grimes en Elon Musk leggen betekenis achter naam X Æ A-12 uit

Elon Musk en zijn partner Grimes maakten gisteren de naam bekend van hun pasgeboren zoon. Dat de baas van Tesla en SpaceX voor een opmerkelijke naam zou kiezen, lag voor de hand. Maar dat de keuze was gevallen op X Æ A-12 deed toch wel heel wat wenkbrauwen fronsen. Een dag later heeft Grimes uitleg gegeven over hoe ze tot die opvallende naam zijn gekomen.

Na zes zonen uit een vorig huwelijk is begin deze week het eerste kindje van Elon Musk met zangeres Grimes geboren. Musk had eerder al gewaarschuwd dat de wereld niet klaar was voor de naam die ze uitgekozen hadden … en dat bleek ook. Want X Æ A-12 mogen we toch op zijn minst een opvallende keuze noemen.

X Æ A-12 Musk

Die vreemde keuze vroeg dan ook om enige verduidelijking en die is er vandaag gekomen in een tweet van de pas bevallen Grimes. Daarin legt ze uit dat de X staat voor “de onbekende variabele”. Æ is dan weer de elfenuitspraak van AI, wat staat voor liefde en/of artificiële intelligentie. Het is bekend dat Musk veel bezig is artificiële intelligentie en gelooft dat het in de toekomst steeds belangrijker zal worden.

A-12 staat voor de Lockheed A-12, een eenpersoons verkenningsvliegtuig dat in de jaren 60 gebruikt is door de CIA. Het is de voorloper van de Lockheed SR-71 Blackbird, een legendarisch gevechtsvliegtuig van het Amerikaanse leger dat blijkbaar het favoriete vliegtuig is van Elon Musk en zijn partner. De SR-71 is een onbewapend verkenningsvliegtuig of zoals Gimes het beschrijft: “No weapons, no defenses, just speed. Great in battle, but non-violent“.

Foutje

Merk trouwens op dat ze in de tweet SR-17 schrijft in plaats van SR-71. Gelukkig was er manlief Musk om haar snel te corrigeren. Grimes op haar beurt vroeg daarna (ironisch) vergiffenis voor haar fouten: “Ik ben aan ’t herstellen van een operatie en leef amper, dus mogen mijn typefouten vergeven worden, but dammit. Ik probeerde diepgaand te zijn”.

De A in A-12 staat overigens ook voor Archangel, want dat was de codenaam van het vliegtuig tijdens de ontwikkelingsfase. En blijkbaar is Archangel ook de titel van het favoriete lied van zangeres Grimes, al is het niet helemaal duidelijk om welk lied het hier precies gaat. De 12 staat dan weer voor de rat in de Chinese horoscoop.

Uitspraak?

Nu we eindelijk de betekenis kennen achter de naam X Æ A-12 blijft de grote vraag hoe we het moeten uitspreken. Daarover hebben Grimes en Elon Musk nog geen verduidelijking gegeven.

Op Twitter vallen er wel al enkele suggesties te lezen. Een deel daarvan denkt dat het kindje simpelweg door het leven zal gaan als Ash. Dat zou namelijk de juiste uitspraak zijn van Æ in elftentaal.

Ze merken ook op dat Grimes in een van haar meest recente nummers al een hint had gestoken naar de opvallende naamkeuze. Ze heeft namelijk een lied met de titel 4 Æ M en dat zou staan voor “for Æ Musk“. Daaruit concluderen ze dan weer dat en X en de A-12 niet uitgesproken moeten worden, waardoor we simpelweg uitkomen bij Ash Musk.

Meer
Lees meer...