YouTube voegt optie toe om video’s te dubben na tests met MrBeast

YouTube rolt een nieuwe functie uit die het bereik van video’s flink kan vergroten. Het zal het namelijk mogelijk maken om video’s te dubben. Creators kunnen hun video’s al langer ondertitelen in verschillende talen, maar vanaf nu zal het dus ook mogelijk zijn om video’s auditief te vertalen. YouTube testte deze functie al met de populaire YouTuber MrBeast, maar nu wordt het ook mogelijk voor andere YouTubers.

Binnenkort zal je de video’s van je favoriete buitenlandse YouTubers misschien wel gewoon in het Nederlands kunnen bekijken. YouTube heeft het namelijk mogelijk gemaakt om dubs toe te voegen aan video’s. Deze functie werd de afgelopen maanden al getest met verschillende YouTubers maar wordt nu beschikbaar voor iedereen.

Dubben

Hoewel dubben bij ons niet zo populair is, zijn er andere landen waar het gangbaarder is om series en films te dubben. Ook maken dubs het mogelijk voor blinden en slechtzienden om content in een andere taal te begrijpen. Tot op heden moesten YouTubers die hun video’s in meerdere talen beschikbaar wilden maken verschillende video’s uploaden. Maar dat zal nu niet meer nodig zijn.

YouTube maakt het vanaf nu namelijk mogelijk om gedubde audio toe te voegen aan video’s. Dat kan je doen door verschillende audiobestanden te uploaden in de ondertitelingstool. Kijkers kunnen dan gewoon hun eigen taal aanklikken en dan krijgen ze die bepaalde audio te horen.

MrBeast

MrBeast dubs
Screenshot YouTube MrBeast

De functie werd de afgelopen maanden getest door MrBeast en enkele andere populaire YouTubers. MrBeast zat zelfs mee aan tafel met YouTube om de mogelijkheden te bespreken. “Verschillende kanalen onderhouden in verschillende talen, zorgt voor heel wat extra werk”, klinkt het bij MrBeast. “Het is zoveel makkelijker om alles op eenzelfde plaats te hebben.”

MrBeast voegde de afgelopen maanden dubs in 11 verschillende talen toe aan zijn meest populaire video’s. Daarbij merkte hij dat meer dan 15 procent van de kijkers z’n video’s bekeken in een gedubde versie. In januari werden zo meer dan 2 miljoen uren aan gedubde video’s bekeken bij MrBeast en de andere YouTubers die de functie al konden gebruiken. Het ging in totaal om zo’n 3.500 video’s met dubs in meer dan 40 verschillende talen.

In deze video geven MrBeast en Rene Ritchie mer info over de functie:

Meer
Lees meer...