Left Right
scrollTop top

Inwoners van het Zweedse dorpje Fucke eisen naamsverandering door problemen op sociale media


Inwoners van het Zweedse dorpje Fucke eisen naamsverandering door problemen op sociale media
© Thom Reijnders via Unsplash

Het zal je maar overkomen. Je woont toevallig in een bepaald dorpje en wordt daardoor zonder reden van sociale media gegooid. Het overkwam de inwoners van Fucke, een dorp in Zweden. Doordat er een scheldwoord in de naam verscholen zit, werden een aantal mensen geblokkeerd door onder andere Facebook wanneer ze hun woonplaats wilden ingeven. Het dorp eist nu een naamsverandering.

Een aantal plaatsen op de wereld hebben wel een heel opvallende naam. Zo heb je het kleine Franse dorpje Pussy, had je het Oostenrijks dorp Fucking en is er nu dus ook het Zweedse Fucke. Die plek ligt tussen twee rivieren, Fuckesjön en Humpsjön en bestaat uit 11 huizen. Niet zo veel dus, maar toch zijn de weinige inwoners het beu om overal gediscrimineerd te worden door de plaats waar ze wonen.

Van Fucke naar Dalsro

Van waar de naam Fucke juist komt, is niet geweten. Wat we wel weten is dat de naam voor de eerste keer viel in de 16e eeuw, nog voor iemand enige link zag met een Engels woord. Toch is die rijke geschiedenis niet genoeg voor de inwoners en eisen die nu toch een nieuwe naam voor het dorpje. Websites als Facebook weigeren namelijk vaak posts over het dorp, en dat is hen blijkbaar beu. Hun voorkeur gaat uit naar de naam Dalsro, wat ‘stil dorp’ betekent.

Die naamsverandering zal wel niet voor direct zijn, aangezien de aanvraag eerst nog langs verschillende posten moet. Onder andere de Zweedse Nationale Erfenis Bestuur en het Instituut voor Taal en Folklore moeten akkoord gaan met de beslissing. Daarvoor doen beide organisaties nog een uitgebreide research. Dat vertelde een van de researchers van het Instituut, Josefin Devine, aan The Local Sweden.

“Het gaat vaak om het afwegen van twee aspecten. Met aan de ene kant de moderne en praktische problemen met de naam en aan de andere kant het beschermen van onze culturele erfenis”, vertelt ze. De inwoners van Fucke zullen dus nog even mogen wachten. 


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…