15 dingen die je nog niet wist over ‘The Hunger Games’

The Hunger Games-trilogie zorgde enkele jaren geleden voor geweldige blockbusters. Zowel de boeken als de films waren een enorm succes. En met het nieuwste boek van Suzanne Collins, The Ballad of Songbirds and Snakes dat ook nog eens verfilmd wordt, blaast de schrijfster de trilogie een nieuw leven in. Er zijn ongetwijfeld nog dingen die je niet wist over The Hunger Games, deze 15 bijvoorbeeld.

1. Suzanne Collins bedacht het idee van The Hunger Games tijdens het zappen op tv

Giphy

Schrijfster Suzanne Collins was aan het zappen op tv wanneer ze op het idee kwam om de boeken te schrijven, dat vertelde ze in een interview met het Amerikaans tijdschrift School Library Journal. “Ik was aan het zappen tussen realityprogramma’s en oorlogsberichtgeving. Op het ene kanaal is er een groep jonge mensen die strijden om iets dat ik niet eens ken en op het andere kanaal is er een groep jonge mensen aan het vechten in een echte oorlog. Ik was echt moe en de lijnen tussen deze verhalen begonnen op een zeer verontrustende manier te vervagen. Dat is het moment dat het verhaal van Katniss bij me opkwam.”

2. Heel veel bekende actrices deden auditie voor de rol van Katniss Everdeen

Giphy

Onder andere Emma Roberts, Shailene Woodley, Chloë Grace Moretz en Hailee Steinfeld deden auditie voor de rol van Katniss Everdeen. Maar wanneer regisseur Gary Ross Jennifer Lawrence ontmoette, voelde hij de klik meteen.

3. Jennifer Lawrence weigerde om gewicht te verliezen voor de opnames

Giphy

In een interview met SciFiNow onthulde hoofdrolspeelster Jennifer Lawrence dat haar voor de eerste film werd gevraagd om gewicht te verliezen, maar dat vond ze geen goed idee. “We hebben controle over dit beeld, we hebben controle over dit rolmodel. Waarom zouden we haar onbereikbaar en mager maken? Dit is een persoon waar jonge meisjes – nou ja, alle vrouwen, maar vooral jonge meisjes – naar op zullen kijken en op haar zullen willen lijken. En wij hebben er controle over, dus waarom zouden we haar niet sterk maken? Waarom maak je haar niet mooi en gezond en fit?”

4. Ongemakkelijke kusscènes

Liam Hemsworth vertolkte de rol van Gale. Hij vertelde in een aantal interviews dat elke keer wanneer hij op de set moest kussen met Jennifer Lawrence, ze op voorhand expres knoflook of tonijn at.

5. Soundtrack Safe and Sound werd geschreven in één dag

The Hunger Games-soundtrack Safe and Sound, geschreven door Taylor Swift en The Civil Wars werd in één dag geschreven en opgenomen.

6. De drie hoofdrolspelers moesten allemaal hun haar verven

Giphy

Zowel Liam Hemsworth (Gale), Jennifer Lawrence (Katniss) en Josh Hutcherson (Peeta) moesten hun haren verven voor hun personage in de films. De eerste twee veranderden van blond naar bruin en bij de laatste was het dan weer omgekeerd, hij moest van bruin naar blond. De haren van Jennifer Lawrence waren zo beschadigd dat ze het wel moest afknippen. Voor de laatste films koos ze daarom resoluut voor pruiken. En dat was geen goedkope oplossing, want haar pruiken kostte zo’n 30.000 dollar.

7. De naam van Katniss verwijst naar een plant

Giphy

Heel wat namen van personages uit The Hunger Games hebben een speciale verwijzing naar planten. Zo komt de naam Katniss van een eetbare plantensoort dat wij kennen als pijlkruid. En dat is een verwijzing naar de pijl en boog waar Katniss om bekend staat. Ook Rue en Primrose hebben een verwijzing naar planten.

8. Elizabeth Banks (Effie) kreeg een heel bijzondere manicure

Giphy

Actrice Elizabeth Banks vertolkte de rol van Effie in alle films en kreeg daarvoor telkens wel een heel bijzondere manicure. Dagelijks duurde het ongeveer 45 minuten vooraleer alleen al haar nagels goed waren. Soms moest er zelfs iemand meegaan met haar naar de wc om te helpen. Ze moest ook vaak speciale outfits aandoen, en dat was ook niet altijd gemakkelijk. Haar stylist vertelde ooit eens in een interview dat het drie tot vier uur kon duren om de actrice volledig klaar te maken voor de set.

9. De naam Panem heeft ook veel betekenis

Giphy

De Hongerspelen spelen zich af in het fictieve land Panem. Die naam is ook bewust gekozen. Panem betekent namelijk in het Latijns ‘brood’. Maar de naam heeft ook oorsprong bij de Latijnse uitdrukking ‘panem et circuses’, letterlijk wil dat ‘brood en circussen’ zeggen. En die zin wordt door The Hunger Games Fandom omschreven als “een term die wordt gebruikt om entertainment te beschrijven dat wordt gebruikt om de aandacht van het publiek af te leiden van belangrijkere zaken. Bovendien zouden de burgers door de overheid, die voor voldoende voedsel en vermaak zorgt, hun politieke rechten opgeven.”

10. Donald Sutherland wou héél graag de rol van President Snow

Giphy

Donald Sutherland wou zo graag de rol van President Snow op zich nemen dat hij daarom een drie pagina’s lange brief schreef naar de regisseur van de eerste film. Daarin legde hij uit waarom hij zich zo aangetrokken voelde tot de rol. Hij noemde de brief ‘Letters from the Rose Garden‘ en pende de drie belangrijkste elementen over Snow neer: zijn glimlach, zijn ogen en zijn rozen.

11. Opnames stilgelegd omdat Jennifer Lawrence tegen een muur aan liep

Giphy

De opnames van de eerste film moesten stilgelegd worden nog voor ze goed en wel begonnen waren. Jennifer Lawrence liep letterlijk tegen een muur en werd uit schrik meteen naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek. Uiteindelijk bleek dat de actrice niets had gebroken en de opnames dus konden doorgaan.

12. Het hart van The Hunger Games ligt bij de vader van Suzanne Collins

Giphy

In een interview met entertainmentmagazine Time vertelde Suzanne Collins dat wanneer ze zes jaar was, haar vader in de Vietnamoorlog vocht. “En toen hij terugkwam uit Vietnam, was ik waarschijnlijk ongeveer 6 jaar oud, en hij vond het, denk ik, zijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat al zijn kinderen begrip hadden voor de oorlog, voor de kosten en de gevolgen ervan.” dat is volgens haar “het hart” van The Hunger Games.

13. Jennifer Lawrence was tijdelijk doof in één oor tijdens opnames

Giphy

Een week lang kon Jennifer Lawrence niets horen door één oor. Dat kwam doordat ze tijdens de opnames van Catching Fire een dubbele oorinfectie kreeg door een stunt in het water.

14. Vietnam bande de eerste Hunger Games-film

Giphy

De allereerste film van The Hunger Games was geband in Vietnam. De film werd ongeschikt gevonden voor kinderen omdat er in gevochten werd door jonge mensen.

15. Boogschieten werd enorm populair na de release van The Hunger Games

Giphy

The Hunger Games-films hebben een golf van interesse voor boogschieten veroorzaakt bij jonge mensen. Vooral meisjes waren plots geïnteresseerd in de sport en dat was een enorme boost voor de sector.

Meer
Lees meer...