5 tips voor een positieve werksfeer

Een positieve sfeer op de werkvloer is essentieel voor het ervaren van werkgeluk. Zowel voor het management als voor het team ligt daar een taak. We geven 5 tips die hiermee een handje helpen.

  1. Zorg er allereerst voor dat het veilig op werk is

Nog vóór andere zaken aan bod komen, moet duidelijk zijn dat het goed zit met de veiligheid op de werkvloer. Dit zou het prioriteitenlijstje op kantoor met stip moeten aanvoeren. Er zal namelijk nooit écht werkgeluk worden ervaren als er een onveilig gevoel heerst. Bovendien: het is ook nog eens – tot op zekere hoogte – wettelijk verplicht, al kun je natuurlijk altijd meer doen.

Om de veiligheid te waarborgen, is een kristalhelder beleid een goede stap in de richting. Als er duidelijke regels, richtlijnen en protocollen op papier staan, vergemakkelijkt dat het naleven ervan. Daarnaast is het aanschaffen van bepaalde producten die de veiligheid verhogen geen overbodige luxe.

2. Werk aan de onderlinge communicatie

Er kunnen een hoop frustraties worden voorkomen door een duidelijke communicatie. Het is voor niemand goed om op alle slakken zout te leggen, maar bepaalde zaken mogen best besproken worden. Eerlijke communicatie zorgt er vaak voor dat kleine issues niet tot een groot conflict leiden. Maak niet alleen zelf het nodige bespreekbaar, maar zorg dat je zelf ook openstaat voor feedback.

3. Geef eens een compliment aan een collega

Natuurlijk is het ook zeker goed om verbeterpunten – op constructieve wijze – aan te kaarten. Maar in plaats van alleen maar focussen op wat beter kan, mogen ook zeker iemands sterke punten en knappe prestaties niet uit het oog verloren worden. Probeer dus eens wat vaker een complimentje te geven! Dit geldt niet alleen voor het management, het is juist ook leuk om je directe collega te complimenteren. Overdrijf dit overigens ook weer niet: als je in het wilde weg met complimentjes strooit, verliezen die op een gegeven moment hun waarde.

4. Maak iets leuks van je werkplek

Hoe een kantoor eruitziet, draagt ook bij aan de algehele werksfeer. Van een kleurloze, degelijke bedoeling wordt niemand blij. Dit is natuurlijk iets waar vooral het management verantwoordelijkheid over draagt, maar als werknemer kun je alvast zorgen voor een fraai uitziende werkplek. Denk aan leuke accessoires, foto’s en plantjes. Het enige waar je voor moet uitkijken is dat het te rommelig wordt, want dat kan fataal zijn voor je productiviteit.

5. Plan bedrijfsuitjes in

Je collega’s in andere setting spreken kan enorm bijdragen aan een positieve werksfeer. Er hoeft heus niet elke week een vrijdagmiddagborrel te worden georganiseerd (mag natuurlijk wel), maar een bedrijfsuitje op zijn tijd kan al veel doen. Iedereen leert elkaar beter en anders kennen en dat straalt door naar de werkvloer. Het motiveert werknemers bovendien om in de toekomst net zo hard te blijven werken.

Positieve werksfeer om meerdere redenen belangrijk

Een goede werksfeer verhoogt niet alleen werkgeluk, maar ook de prestaties en productiviteit. Een win-winsituatie dus! Het wordt bepaald door ontzettend veel factoren, maar bovenstaande is een goede stap in de richting.

Meer
Lees meer...