15 stemrondes later is Kevin McCarthy dan toch de nieuwe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden

Vrijdagavond kwam een einde aan de politieke soap die de Verenigde Staten een week lang in een houdgreep had. Na een historisch gevecht met Afgevaardigden van zijn eigen partij, werd de Republikein Kevin McCarthy dan toch verkozen als speaker van het Huis, het Amerikaanse parlement.

Waarom is dit belangrijk?

De benoeming van een nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is cruciaal voor de Amerikaanse politiek. De voorzitter is namelijk de op twee na hoogste politieke rol in de Verenigde Staten, na de president en vicepresident. Daarnaast is de voorzitter bevoegd voor het samenstellen van parlementaire commissies en is het hij/zij die de agenda van het Huis bepaalt. Zonder voorzitter is het wetgevende orgaan van de VS verlamd, en staat de politiek even stil.

In het nieuws: Dan toch Kevin McCarthy, na maar liefst 15 stemrondes. Toch nog geen absoluut record.

  • Vrijdagavond werd de Republikein Kevin McCarthy dan toch verkozen als speaker, met 216 stemmen. Hij volgt nu de Democrate Nancy Pelosi op in die rol. Zijn tegenstander in de huidige verkiezingsrace, Hakeem Jeffries, bleef steken op 212 stemmen. Zes Republikeinse afgevaardigden onthielden zich van de stemming.
  • McCarthy kreeg uiteindelijk pas na 15 stemrondes genoeg stemmen. Het is honderd jaar geleden, met de verkiezing van de Republikein Frederick Gillett, dat meer dan één stemronde nodig was om de voorzitter van het Huis te kiezen. Gillett had negen stemrondes nodig om zijn ambt te verzekeren.
  • De langste verkiezing staat echter nog steeds op naam van Nathaniel Banks, lid van de nationalistische “Know Nothing”-partij, die meer dan twee maanden en 133 stemrondes nodig had om zijn zitje te veroveren. Het hele debat over slavernij speelde toen een belangrijke rol.

De essentie: Een groep van een twintigtal afgevaardigden blokkeerden de benoeming van de establishmentkandidaat’.

  • Bij de eerste stemronde wist McCarthy al 201 Republikeinen voor zich te winnen. Twintig anderen weigerden echter op hem te stemmen: ze achten hem verantwoordelijk voor het uitblijven van een ‘red wave’ bij de tussentijdse verkiezingen van november, en verwijten hem deel uit te maken van de compromissenpolitiek.
  • De groep deed er alles aan om McCarthy van winst te houden en steunden verschillende minderheidskandidaten binnen de Republikeinse partij.
  • In de 7e, 8e en elfde ronde stemde Matt Gaetz zelfs op ex-president Donald Trump, die helemaal niet in de race was. “We moeten ons land terug groot maken, en hij kan beginnen met ons huis terug groot te maken”, verklaarde Gaetz zijn keuze. Op meer dan 400 aanwezige afgevaardigden, was de eveneens dissidente Lauren Boebert de enige die applaudiseerde.
  • 18 van de 20 behoren tot de ‘election deniers‘, een groep mensen die de verkiezing van Joe Biden tot Amerikaans president niet erkennen. Ze schaarden zich dan ook allemaal achter Donald Trump, en stemden oorspronkelijk op Jim Jordan, een hardliner binnen de partij die de ex-president door dik en dun steunt.

De beslissing: Fysieke confrontaties en een tussenkomst van Trump zelf bezorgden McCarthy de ambt.

  • In de 14e ronde was Matt Gaetz de laatste die zijn stem moest uitbrengen, en die was beslissend. McCarthy stormde door de zaal om Gaetz te confronteren en die op zijn plicht te wijzen, maar het parlementslid besloot op het laatste moment ‘present’ op te geven, waarmee hij zich onthield. Terwijl McCarthy met hangende pootjes terugkeerde naar het midden, werd Gaetz ‘aangevallen’ door Mike Rogers, een andere Republikein. Rogers moest door andere leden worden tegengehouden.
  • Na de 14e stemronde kwam Donald Trump ten tonele. Hij belde met Andy Biggs en Matt Gaetz, om hen te vragen de huidige patstelling op te lossen. Trump had eerder namelijk zijn steun al uitgesproken voor McCarthy. Omstreeks half één vrijdagnacht werd bekend dat McCarthy dit keer wel voldoende stemmen had gehaald om verkozen te worden. (ddw)
Meer
Lees meer...