Guy D’haeseleer behaalt absolute meerderheid in Ninove, reikt hand naar N-VA

Na 30 jaar strijd in de gemeenteraad is het zover: Guy D’haeseleer en Forza Ninove behalen eindelijk de absolute meerderheid. Ondanks de zekerheid van de burgemeestersjerp blijft D’haeseleer openstaan voor samenwerking met N-VA.

Zondag 13 oktober 2024 gaat de geschiedenis in als een gedenkwaardige dag voor Guy D’haeseleer. Met 47,4 procent van de stemmen behaalde zijn partij Forza Ninove een absolute meerderheid in de gemeenteraad van Ninove. Na dertig jaar campagnevoeren en gestaag groeien, verzilverde hij nu 18 van de 35 zetels, wat betekent dat hij zonder coalitiepartners kan besturen. Hiermee wordt D’haeseleer de eerste Vlaams Belang-burgemeester.

Dit succes komt niet uit het niets. Zes jaar geleden, in 2018, was D’haeseleer er al dicht bij. Toen behaalde Forza Ninove 40 procent van de stemmen en 15 zetels. Toch slaagde hij er niet in om de coalitie te vormen die hem het burgemeesterschap zou opleveren. Een omstreden overstap van N-VA-gemeenteraadslid Joost Arents zorgde er uiteindelijk voor dat een meerderheid tegen hem werd gevormd. D’haeseleer voorspelde toen al dat de kiezer deze zet zou afstraffen, en zijn woorden blijken nu profetisch.

Oppositie blijft klein

De tegenstand kon dit jaar niet tegen de opmars van Forza Ninove opboksen. Positief Ninove, een kartel van CD&V en Open Vld onder leiding van zittend burgemeester Tania De Jonge, eindigde met 10 zetels, terwijl Vooruit-Groen 5 zetels behaalde. De N-VA, die in 2018 nog een rol van betekenis speelde, eindigt nu met slechts één zetel in de gemeenteraad.

Hoewel Guy D’haeseleer de absolute meerderheid heeft en geen andere partij nodig heeft om te regeren, blijft hij de deur openhouden voor samenwerking. “Ik heb voor de verkiezingen al gezegd dat ik opensta voor samenwerking met Vlaams-nationalistische partijen”, verklaarde hij aan VRT NWS. “Nu we de absolute meerderheid hebben, ga ik toch een telefoontje doen naar Karolien De Roose, de lijsttrekker van N-VA. Samenwerken kan mogelijk zijn, mits onze programma’s overeenkomen.”

Of N-VA zal ingaan op deze uitnodiging is nog niet duidelijk, maar de bereidheid tot dialoog vanuit Forza Ninove is er.

Fraudeonderzoek werpt schaduw

Toch hangt er een mogelijke schaduw over de overwinning van Forza Ninove. Het parket van Oost-Vlaanderen heeft zondag een onderzoek geopend naar mogelijke verkiezingsfraude. Volgens diverse bronnen zou er iets mis zijn met enkele volmachten in een stembureau. “Het is heel vreemd dat dit nu opduikt, net nu Forza Ninove de meerderheid haalt”, reageerde D’haeseleer, die er rustig onder blijft. Verdere details over het onderzoek zijn nog niet bekend.

Meer
Lees meer...