Cacaoprijzen dalen, maar chocolade blijft voorlopig duur in de winkel

Na een ongeziene piek vorig jaar zijn de cacaoprijzen opnieuw gedaald. Toch merken consumenten daar voorlopig weinig van in de supermarkt. Chocolade blijft duur en volgens experts zal dat ook in de nabije toekomst zo blijven, ondanks voorzichtig optimisme in de sector.

De belangrijkste reden waarom chocoladeprijzen hoog blijven, is dat veel fabrikanten hun cacaobonen hebben ingekocht toen de prijzen recordhoog stonden. Die dure voorraden moeten eerst worden opgebruikt. Bovendien hebben producenten hun recepten aangepast, bijvoorbeeld door minder cacao te gebruiken, veranderingen die niet zomaar terug te draaien zijn.

Daardoor blijft de kostprijs hoog, zelfs nu de grondstof zelf iets goedkoper is geworden.

Nasleep van een uitzonderlijk slecht cacaoseizoen

De prijsexplosie van cacao vorig jaar was het gevolg van mislukte oogsten in Ivoorkust en Ghana, samen goed voor meer dan de helft van de wereldwijde cacaoproductie. Oogstziekten en extreme weersomstandigheden legden de sector lam en zorgden voor een langdurige schok.

Zowel grote multinationals als kleine chocolademakers kregen het moeilijk. Sommige bedrijven slaagden er amper in om voldoende cacao te bemachtigen, terwijl anderen moesten vechten om financieel te overleven.

Grote voorraden, hoge kosten

Bedrijven zoals het Duitse Lambertz, een van de oudste zoetwarenproducenten van het land, beschikken nog over cacaovoorraden die aangekocht zijn tegen hoge prijzen. Die voorraden volstaan tot midden 2026, maar wegen zwaar op de balans.

Bij Lambertz vertegenwoordigen die extra kosten naar schatting een vijfde van de omzet van vorig jaar. Net als andere producenten zag het bedrijf zich genoodzaakt om die kosten door te rekenen aan de consument, met lagere verkoopcijfers tot gevolg.

Voorzichtigheid bij grote chocolademakers

Hoewel producenten hopen om verloren winstmarges te herstellen, heeft de recente daling van de cacaoprijzen nog niet geleid tot duidelijke prijsverlagingen. Grote spelers zoals Nestlé en Hershey blijven voorzichtig en wijzen op de grilligheid van de markt.

Volgens hen zal een mogelijke daling van chocoladeprijzen pas vanaf 2026 echt merkbaar worden, als de markten verder stabiliseren.

Onzekere cacaomarkt blijft zorgen baren

De cacaofutures zakten in november tijdelijk onder de 4.300 euro per ton, maar ondertussen schommelt de prijs opnieuw rond 5.100 euro. Die stijging is het gevolg van zorgen over kleinere overschotten in het huidige seizoen.

Daarbovenop blijven structurele problemen in West-Afrika bestaan. Veel kleine boeren hebben onvoldoende toegang tot meststoffen, ziekteresistente planten en middelen om zich aan te passen aan klimaatverandering. Dat gebrek aan investeringen blijft een groot risico voor de toekomstige cacaoproductie.

Minder cacao en kleinere repen

Om schommelingen op te vangen, hebben chocoladeproducenten al maatregelen genomen, zoals het verlagen van het cacaogehalte in producten of het verkleinen van porties. Die veranderingen zullen waarschijnlijk niet snel verdwijnen, omdat ze complex en kostelijk zijn om terug te draaien.

Grote prijsdalingen lijken dan ook onwaarschijnlijk op korte termijn. Experts verwachten wel dat tijdelijke promoties en kortingen vaker zullen voorkomen. De uiteindelijke impact van lagere cacaoprijzen op chocolade in de winkel zal zich langzaam en stap voor stap laten voelen.

Meer
Lees meer...