In het kort
- De nieuwe spoorlijn zal China via Centraal-Azië en het Midden-Oosten met Europa verbinden.
- Het goederenvervoer via deze route belooft de transittijd te halveren tot 18 à 25 dagen.
- De spoorweg biedt meer betrouwbaarheid en elimineert de onzekerheden die met zeeroutes gepaard gaan.
Een baanbrekende nieuwe spoorlijn van meer dan 12.000 kilometer kan een revolutie teweegbrengen in de wereldwijde toeleveringsketen door China via Centraal-Azië en het Midden-Oosten met Europa te verbinden. Zes landen (China, Kazachstan, Turkmenistan, Iran, Turkije en een nog niet nader genoemd Europees land) hebben hun handtekening gezet onder dit ambitieuze project, meldt UNILAD.
Verkorten van transporttijden
Het initiatief bouwt voort op de sterke toename van het goederenvervoer per spoor tussen China en Iran. Onder leiding van Yerlan Koishibaev, vicevoorzitter van de Kazachstaanse Spoorwegen, werd tijdens de besprekingen het belang van naadloos grensoverschrijdend goederenverkeer benadrukt. Deze nieuwe corridor is bedoeld om de transporttijden aanzienlijk te verkorten ten opzichte van traditionele zeeroutes.
Momenteel duurt het 30 tot 45 dagen om goederen per schip van Oost-China naar Europa te vervoeren, waarbij regelmatig vertragingen optreden door factoren zoals het passeren van het Suezkanaal of verstoringen in scheepvaartroutes. De China-Iran-Turkije-spoorwegcorridor belooft deze transittijd te halveren tot 18 à 25 dagen.
Naast snelheid biedt het spoor ook meer betrouwbaarheid en elimineert het de onzekerheden die gepaard gaan met zeeroutes, die kwetsbaar zijn voor geopolitieke gebeurtenissen en havenstakingen. Dit kan leiden tot snellere leveringen van een breed scala aan goederen, waaronder elektronica, textiel en bederfelijke waar. Bovendien zal de verbeterde infrastructuur in Iran en Turkije grensovergangen verder stroomlijnen.
Projectkosten
Hoewel de totale kosten niet bekend zijn, worden vergelijkbare projecten – zoals de spoorlijn tussen China, Kirgizië en Oezbekistan – geschat op ongeveer 8 miljard dollar (ongeveer 7,1 miljard euro). Hoewel de lengte indrukwekkend is, zal deze corridor niet de langste ter wereld zijn. Andere kanshebbers voor die titel zijn bestaande routes zoals Chongqing–Duisburg (Duitsland) en Yiwu–Madrid (Spanje), die beide meer dan 13.000 kilometer beslaan. Desondanks biedt de China-Iran-Turkije-spoorwegcorridor een aantrekkelijk alternatief voor sneller en veiliger vrachtvervoer tussen Oost en West.