Een op de drie Belgen ziet gezondheidsrisico’s bij 5G

Een derde van de Belgen gelooft dat er gezondheidsrisico’s zijn verbonden aan 5G, de volgende generatie supersnel internet. Dat blijkt uit een enquête door consultancygroep Deloitte bij circa 2.000 Belgen.

Slechts 40 procent van de respondenten is ervan overtuigd dat 5G hen een betere mobiele connectiviteit zal verschaffen. In een gelijkaardige enquête, uitgevoerd door Deloitte in de VS, zei 67 procent van de respondenten dat ze wellicht zullen upgraden naar een 5G-compatibele smartphone wanneer 5G beschikbaar is in hun woongebied.

Tim Paridaens van Deloitte over de Belgische scepsis: ‘Over alle leeftijdsgroepen heen gelooft een derde dat er gezondheidsproblemen zijn met 5G, terwijl 2 op de 3 mensen in België een beperkt begrip hebben van 5G en de mogelijkheden ervan. Er is een duidelijke kloof in paraatheid vergeleken met Amerikaanse respondenten die België zou moeten aanpakken om gelijke tred te houden met de snelheid van innovatie in zowel zakelijke als consumententoepassingen.’

Tegenstanders van 5G gebruiken Covid-19 al een tijdje om hun zaak te maken. Ze beweren dat de nieuwe technologie het immuunsysteem van mensen aantast, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor het coronavirus. Hoewel er geen bewijs bestaat dat radiogolven schadelijk zijn voor mensen, vond de samenzweringstheorie ingang en werden er bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk zendmasten in brand gestoken.

Meer
Lees meer...