België haalt uit op Paralympische Spelen met 5 medailles op één dag

Voor België kunnen de Paralympische Spelen nu al een succes genoemd worden. Vandaag won ons land maar liefst vijf nieuwe medailles waarmee het totaal op twaalf komt te staan, het hoogste aantal in 25 jaar. De Spelen duren nog tot en met 5 september.

Tijdens de eerste dagen van de Paralympische Spelen wist ons land al enkele verwachte medailles in de wacht te slepen. Zo verlengde tafeltennisser Laurens Devos zijn titel en wist amazone Michèle George zelfs twee keer goud te pakken in de dressuur. Publiekslieveling Florian Van Acker moest dan weer tevreden zijn met brons, net als Griet Hoet (met pilote Anneleen Monsieur) op de individuele achtervolging met de tandem en amazone Manon Claeys.

Ewoud Vromant

Die mooie medailleoogst kreeg vandaag nog een extra boost met maar liefst vijf nieuwe medailles op één dag. De dag begon al vroeg met zilver voor Ewoud Vromant in de tijdrit (C2). De 37-jarige Belg kreeg in Tokio eerder al met pech af te rekenen. Enkele dagen geleden leek hij nog op weg naar goud in de achtervolging op de piste, maar werd hij gediskwalificeerd.

Ook zijn tijdrit begon rampzalig met mechanische pech na enkele kilometers, maar dat deerde Vromant uiteindelijk niet. Hij zette de tweede tijd neer, na de ongenaakbare Australiër Darren Hicks.

Peter Genyn en Roger Habsch

Daarna was het tijd voor de 200 meter wheelen T51 in de atletiek. Met de 44-jarige Peter Genyn had België een van de favorieten aan de start. Vijf jaar geleden won hij nog twee keer goud in Rio op de 100 en 400 meter. Die laatste afstand is nu op het programma vervangen door de 200 meter. Genyn moest echter tevreden zijn met zilver na de sterke Fin Toni Piispanen. Achter hen pakte met de 42-jarige Roger Habsch nog een Belg de bronzen medaille.

Vrijdag komen beide Belgen nog eens in actie op de 100 meter in de categorie T51. Ook daar belooft de Fin Pisspanen hun grootste concurrent te worden. Hij is tweevoudig wereldkampioen en pakte goud op de Paralympische Spelen in Londen in 2012 op die afstand.

Maxime Hordies en Tim Celen

Daarna was het weer tijd om naar de Fuji Speedway te trekken voor enkele tijdritten in het wielrennen. Jean-François Deberg (8ste in de categorie H3), Jonas van de Steene (9de in de categorie H4) en Diederick Schelfout (12de in de categorie C3) hadden daar naast een medaille gegrepen, maar toch pakte België nog twee keer brons.

Eerst was er een medaille voor Maxime Hordies in de categorie H1 op de handbike. De 25-jarige Belg voelde zich naar eigen zeggen wat ziekjes, maar wist toch overtuigend de derde plaats te pakken. Daarna was er verrassend brons voor Tim Celen in de categorie T1-2 op de tricycle. De 23-jarige Celen wist zich na afloop met zijn vreugde geen blijf.

Zowel Hordies, Celen als Vromant komen later deze week ook nog in actie op de wegrit waar ze alle drie ook medailleambities hebben.

Rolstoeltennis

Minder goed nieuws was er van onze rolstoeltennissers. Daar heeft België met Joachim Gérard een wereldtopper in huis die zowel in het enkel- als dubbelspel al meerdere Grand Slams won. In 2016 won hij brons op de Spelen in Rio, een resultaat dat hij nu hoopte te verbeteren. Zowel in het enkelspel als in het dubbelspel (met Jef Vandorpe) sneuvelde Gérard echter verrassend vroeg. De 32-jarige Belg keert dus zonder medaille terug.

Meer
Lees meer...