Belgische kaas trekt naar de ruimte op vraag van astronaute

Astronauten in het internationaal ruimtestation ISS mogen allemaal een wishlist opstellen. En één van hen heeft wel een heel opvallende wens. Ze wil haar favoriete kaas kunnen eten. Waar die vandaan komt? Het West-Vlaamse Rumbeke!

Een leven als astronaut kan niet makkelijk zijn. Het lijkt dan ook logisch dat de werknemers van het internationaal ruimtestation ISS een wishlist mogen opstellen. Daarop zetten ze dan bijvoorbeeld producten die ze heel graag bij zich zouden willen in de ruimte.

Kaas

Eén van de astronautes in het ISS is Shannon Walker. Zij had een heel gewoon, en tegelijk heel speciaal verzoek. Walker wilde namelijk dat NASA haar een stuk van haar favoriete kazen bezorgde. Zij zelf kent die onder de namen OG Kristal en Old Farmdale.

Maar eigenlijk heten die kazen anders. Het zijn namelijk varianten van de Brokkeloud Roeselare en de Oud Roeselare, die in de Verenigde Staten onder een andere naam verkocht worden. Zoals de naam al doet vermoeden zijn dat Belgische kazen. Ze worden gemaakt in boerderij ’t Groendal in Rumbeke, bij het West-Vlaamse Roeselare.

Geplaatst door Kaasboerderij ’t Groendal op Donderdag 2 april 2020

Twijfel

“Het is echt leuk om te horen dat onze kaas in de ruimte zal opgegeten worden”, vertelt Louis-Philippe Deweer van ’t Groendal aan de openbare omroep. “Voor zo’n zaken doen we het, hé. Al twijfelden we eerst wel of dit echt was.” Maar dat was het, want Walker leerde de kaas van ’t Groendal kennen in een winkel in Houston.

“NASA heeft die winkel in Houston gecontacteerd waar de astronaute klant is. We hebben een blok van een kilo opgestuurd, dan konden ze daar staaltjes van testen voor de veiligheid. De kaas wordt dus zeker niet in een tube of zo geleverd”, vertelt Deweer lachend. “Binnenkort sturen we nog een portie op.”

Lees ook:

Meer
Lees meer...