Binnenkort naar een zoo met uitgestorven diersoorten? Volgens wetenschappers kan het!

Na het schaap Dolly weten we dat klonen niet zo sciencefiction is als het lijkt. Maar zullen we binnenkort ook echt naar parken kunnen in de stijl van ‘Jurassic Park’? Volgens wetenschappers wel! Al zal het niet met dino’s zijn …

Wetenschappers zijn volop in de weer met het klonen van DNA. Vooral bij bedreigde of uitgestorven diersoorten is dat interessant. Sommige onderzoekers geloven zelfs dat de vooruitgang in het wetenschappelijk onderzoek het toerisme drastisch kan veranderen. Dat zegt de BBC.

Dino’s

Voor zij die dachten naar een real life versie van Jurassic Park te kunnen gaan, we moeten jullie teleurstellen. Het klonen van uitgestorven diersoorten is heel moeilijk.

DNA blijft slechts goed voor één miljoen jaar. Concreet wil dat dus zeggen dat het onmogelijk is om dinosaurussen te klonen.

Mammoeten

Een park vol mammoeten behoort dan weer wel tot de mogelijkheden. Er is bevroren DNA-materiaal van deze reuzen beschikbaar en dat zou kunnen worden ingeplant bij olifanten. Het enige probleem: deze mammoeten zouden nooit in hun natuurlijke habitat kunnen leven.

Een andere uitgestorven diersoort die terug tot leven kan worden gebracht is de trekduif. Deze vogelsoort is een stuk gemakkelijker te klonen dan de mammoet.

Zoo met gekloonde dieren

Professor Cindy Tian van de University of Connecticut schat dat we binnen 10 jaar naar dierentuinen kunnen gaan met zeldzame en zelfs uitgestorven dieren. In 2000 woonde er even een gekloonde Indische bizon met de naam Noah. Het dier stierf jammer genoeg al na twee dagen aan de gevolgen van een infectie. Nadien leefde in hetzelfde park een banteng, genaamd Jahava. Het rund uit Zuidoost-Azië bereikte een leeftijd van zeven jaar.

Beide dieren stierven op een jonge leeftijd. Dat is het eerste probleem bij gekloonde dieren: de hoge sterftegraad. Bovendien is klonen een dure zaak.

Ethisch verantwoord?

Gekloonde dieren zouden een nieuwe soort toerisme op gang kunnen brengen. De vraag is wel: aan welke prijs? Waarom zouden we dieren klonen als we ze toch niet in hun natuurlijke habitat laten leven, maar opsluiten in een zoo?

Carrie Friese is socioloog aan de London School of Economics en schrijver van het boek ‘Cloning Wild Life‘. Zij gaat ervan uit dat de situatie in deze nieuwe dierenparken helemaal anders zal zijn dan in de traditionele zoos. Nu zijn de dieren de ster van de show, terwijl in de parken van de toekomst de nadruk meer zal liggen op de wetenschap.

Zowel Tian als Friese zien klonen als een oplossing voor de voedselschaarste. Toch is dat niet het belangrijkste motief. De vragen rond de wetenschappelijke vooruitgang zijn eerder ethisch. Kan je een gekloond wild dier ook als wild beschouwen? En hoe zal het beleid reageren op deze gekloonde dieren?

EPA
Meer
Lees meer...