Left Right
scrollTop top

Nabestaanden crashes Boeing 737 Max krijgen 130.000 euro schadevergoeding


Boeing Shows Media Its First 737 MAX Airliner
© GettyImages

Boeing gaat de nabestaanden van de twee crashes van de Boeing 737 Max compenseren. Dat maakt het bedrijf bekend in een statement. Elke familie krijgt een schadevergoeding van ongeveer 130.000 euro. De ongelukken met de vliegtuigen gebeurden in Ethiopië en Indonesië.

De Boeing 737 Max kwam de afgelopen tijd ontzettend vaak in het nieuws. Dat kwam omdat het vliegtuig twee keer op een relatief korte tijd crashte. Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers een fout in het systeem van het Boeing-vliegtuig. Daardoor werden alle toestellen aan de grond gehouden. Bij de crashes kwamen maar liefst 346 mensen om het leven. De Amerikaanse vliegtuigbouwer besloot nu om de nabestaanden te compenseren met ongeveer 130.000 euro per familie.

Fatale crash door softwareprobleem

Vorig jaar stortte het allernieuwste vliegtuig van Boeing, 737 Max, neer in Indonesië. Een ontzettend grote ramp waarvan de oorzaak aan de nieuwe technologie lag. Dat werd duidelijk toen een aantal maanden later in Ethiopië een vliegtuig van hetzelfde type neerstortte.

epa

De Boeing 737 Max moest voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer hét paradepaard worden. Zo verbruikt het vliegtuig een stuk minder dan een gewone 737. Om dat te verwezenlijken moest het toestel grotere motoren krijgen, die minder verbruiken. Maar er was één probleem. Omdat de motoren zo groot waren, had het vliegtuig de neiging om zichzelf naar boven te trekken en te stijgen. Om dat tegen te gaan, ontwikkelde Boeing een systeem dat de neus van het toestel omlaag duwde.

Maar dat systeem bleek niet altijd correct te werken, waardoor de neus van het vliegtuig soms naar beneden geduwd werd terwijl dat niet nodig was. Piloten konden het systeem handmatig uitschakelen als de vliegtuigmaatschappijen hadden betaald voor die optie. Dat was niet het geval in Ethiopië en Indonesië, wat het einde betekende van 346 levens. Sindsdien is er een internationaal vliegverbod op de Boeing 737 Max.

Nieuwe datum voor 737 Max?

Slachtoffers kunnen nu een schadeclaim eisen van Boeing en die aanvragen voor 1 december. Het bedrijf heeft daarvoor een speciaal fonds opgericht, dat 130.000 euro per familie zal betalen. De directeur van Boeing, Dennis Muilenburg, betuigde nogmaals zijn oprechte deelneming aan de nabestaanden. Ondertussen lopen er al bijna honderd rechtszaken tegen Boeing.

epa

Sinds maart staan alle Boeing 737 Max-toestellen aan de grond. Het bedrijf probeert al enige tijd om de problemen met de software op te lossen die foute gegevens doorgaf aan het toestel. Daardoor werd de neus van het vliegtuig naar beneden geduwd.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit, FAA, liet gisterenavond weten dat er nog geen zicht is op een nieuwe datum voor de herlancering van het vliegtuig. Dat wil zeggen dat de toestellen nog even aan de grond zullen staan. Boeing zelf zei dat de 737 Max waarschijnlijk in de herfst opnieuw kan opstijgen.

“Onze eerste prioriteit is de veiligheid en we hebben geen planning wanneer het werk klaar is. Elke regering neemt de eigen beslissing wanneer het toestel weer in bedrijf kan worden genomen, op basis van grondige veiligheidschecks”, vertelt de FAA.

Een exacte datum voor de herlancering van de Boeing 737 Max is er dus momenteel nog niet.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899