Left Right
scrollTop top

Branden in het Amazonewoud op agenda G7-top? Brazilië is geen fan


Amazonewoud Bosbranden
© Twitter/@Cristiano

De bosbranden in Brazilië zijn zodanig hevig geworden, dat politici van over de hele wereld hun bezorgdheid uiten. Frans president Emmanuel Macron is daar één van, maar dat vindt de Braziliaanse president Jair Bolsonaro niet kunnen. Hij noemt de Fransman een kolonialist.

Brazilië gaat gebukt onder enorm hevige bosbranden, onder andere in het Amazonewoud. En dat is ook de Franse president Emmanuel Macron niet ontgaan. Op Twitter noemt hij de branden een “internationale crisis”. Hij roept op om die bovenaan de agenda van de G7-ontmoeting in Biarritz te zetten.

De “longen van de planeet” in Biarritz?

“Ons huis staat in brand. Letterlijk”, schrijft Macron. “Het Amazonewoud – de longen die 20% van de zuurstof op onze planeet produceren – staat in brand. Het is een internationale crisis. Leden van de G7-top, laten we dit noodgeval eerst bespreken binnen twee dagen.”

Macron verwijst naar de bijeenkomst van de Groep van Zeven in Biarritz. Die vindt plaats van 24 tot 26 augustus. De groep bestaat uit zeven vooraanstaande industriële landen (het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten en Canada) en de Europese Unie. Die stuurt de voorzitter van de Europese Raad en de Commissievoorzitter. De raadsvoorzitter is nu nog Donald Tusk, maar vanaf december neemt ‘onze’ Charles Michel het roer over. Ursula Von Der Leyen zit momenteel de Europese Commissie voor.

Internationale steun

Veel internationale politici en celebrity delen die mening. Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is daar één van. Hij liet weten dat hij bang is voor de gevolgen van de branden op de globale klimaatcrisis. De burgemeester van Lonen, Sadiq Khan, noemt de branden “vandalisme met internationale gevolgen” . En ook sterren zoals Madonna, Viola Davis en Cristiano Ronaldo maken duidelijk dat de Amazonebranden serieus moeten worden aangepakt.

Brazilië niet akkoord

Jair Bolsonaro, de rechts-nationalistische president van Brazilië, staat erom bekend buitenlandse “bemoeienissen” te negeren. Maar voor zijn Amazonewoud maakte hij een uitzondering. “Ik vind het jammer dat Macron wil profiteren van wat een probleem is van Brazilië en andere Amazonelanden”, schrijft hij onder andere op Twitter.

In een volgende tweet noemt Bolsonaro de G7-landen kolonialisten. Dat komt doordat ze de problemen zouden bespreken op hun top, zonder dat de betrokken landen daarbij aanwezig zijn. “Dat is onacceptabel in de 21ste eeuw.”

Bolsonaro krijgt steun van andere Braziliaanse politici. De minister van Buitenlandse Zaken, Ernest Araújo, bijvoorbeeld. Bolsonaro’s buitenlandadviseur Filipe Martins steunt hem ook.

Niet iedereen blij met de Tweet van Macron

Veel Fransen zijn boos op Macron, omdat “zijn huis” volgens hen Frankrijk is. Het huis dat in brand staat, is dus voor hem de Notre Dame, die in april deels in de vlammen opging. En de tweet kreeg nog gevolg: de foto die de Franse president gebruikt heeft, is er één van de hand van een fotograaf die al in 2003 overleed. Op de foto zien we dus niet de branden waar de hele wereld door uit zijn dak gaat.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  677.209
 • Aantal
  doden
  20.396